ONTROERENDE EIER-NOVELLEN

Spreekt de Nederlandse consument de waarheid of schept hij op? Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel onderzocht in 1995 de vaderlandse eetgewoonten. Het lijstje van wat 'veel voorkomt' ziet er zo uit: 1. Het eten van verse groenten. 2. Gezamenlijk eten. 3. Scharreleieren eten. De Nederlandse huisvrouw let, zegt ze, bij het koken wél op de gezondheid.

Ze houdt het gebruik van vet, zout en suiker in de gaten, maar leest sporadisch de tekst op verpakkingen... Wat de Nederlandse huisvrouw dus mist zijn de ontroerende eiernovellen die aan de binnenkant van de deksels van verschillende dozen worden gedrukt. Ik citeer er een aantal:

“Het Gras ei wordt gelegd door Graskippen die dagelijks naar buiten kunnen, waar ze in het gras en groen van de weiden kunnen genieten van de gezonde buitenlucht. Doordat de ene Graskip meer vers groen pikt als de andere, verschilt de zacht gele dooierkleur van ieder Gras eI. De Graskippen bepalen op natuurlijke wijze de kleur van de dooier. Naast het groen, krijgen de Graskippen alléén plantaardige voeding zoals graan en peulvruchten

“De viergranen-kip leeft in scharrelstallen met daglicht en met ruimte. Zij krijgt als voedsel hoofdzakelijk maïs, tarwe, haver, gerst en plantaardige olie. Het Viergranen-Ei, met zijn prachtige gele dooiers, is daardoor extra lekker. Bovendien bevat het meer onverzadigde vetzuren dan andere eieren. En dat is mooi meegenomen voor ons hart en onze bloedvaten.

“Dit doosje bevat lichtgroene eieren van kippen van het Araucana-ras. Deze kip die oorspronkelijk uit het Andesgebergte komt, heef als ras-eigenschap dat de eieren een mintgroene schaal hebben. Bij Natuurfarm De Boed mogen deze kippen buiten rondscharrelen en krijgen ze voeding zonder kunstmatige kleurstoffen. Daardoor ontstaat een fraai ei met een pittige smaak en een mooie gele dooier. Kortom, een luxe ei voor speciale gelegenheden om Uzelf eens extra te verwennen.

“Columbian Blacktail-eieren worden uitsluitend en alleen betrokken van speciaal geselecteerde en goedgekeurde familieboerderijen die zich op traditionele wijze bezighouden met het houden van kippen en waarbij een zeer hoge norm van diervriendelijkheid gehanteerd wordt.”

Voor het maken van een frittata, een 'langzame' Italiaanse omelet, moeten 6 eieren (maar welke...!) worden losgeklopt. Maak de lente-uitjes schoon. Snijd het mooie gedeelte van het groen in dunne ringen. Laat de uitjes verder heel. Snijd het pepertje in stukjes en de gorgonzola in blokjes. Smelt de boter in de koekepan op een niet te hoog vuur. Giet de eieren in de pan. Draai het vuur zo laag mogelijk. Verdeel de uitjes, het groen, het pepertje en de gorgonzola over het eimengsel dat ongeveer 10 à 15 minuten wordt gebakken. Zodra de onderkant van de frittata gestold is en de bovenkant nog smeuïg is wordt de omelet een halve minuut onder de grill gezet. Snijd de frittata, die ook koud gegeten kan worden, in punten. Strooi er eventueel wat zout op. Dat zo'n frittata zich leent voor duizend en één variaties - met vis, vlees, gevogelte, groente, andere kazen, kruiden en specerijen enzovoorts, enzovoorts - ligt voor de hand.

6 eieren

50 gram boter

1 bosje lente-uitjes

1/2 rood pepertje

75 gram gorgonzola

zout

    • Anne Scheepmaker