Oekraïne krijgt lening 1 miljard

WASHINGTON, 26 AUG. Oekraïne krijgt van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) een lening van 542 miljoen dollar voor hulp bij het omvormen van zijn economie. Van het totaal krijgt Oekraïne 49 miljoen dollar ineens, waarna de rest over het komende jaar wordt verdeeld. De betaling van die termijnen is afhankelijk van de vorderingen die het land boekt.

Oekraïne was afgelopen zondag zes jaar onafhankelijk van het vroegere Sovjet-regime. Die periode heeft zich eigenlijk alleen maar gekenmerkt door grote economische problemen bij de overgang naar een vrije economie. Het is van het allergrootste belang dat de economie fundamenteel wordt hervormd om de particuliere sector te stimuleren en binnenlandse en buitenlandse investeringen aan te trekken, zo liet het IMF in een verklaring weten.

Het IMF dringt aan op versoepeling van de overheidsvoorschriften en op privatisering van middelgrote en gtote bedrijven. Ook landhervormingen en een herstructurering van de energiesector in Oekraïne zijn gewenst, evenals een stabiele wisselkoers.