NPM gaat in zee met Engelse partner

AMSTERDAM, 26 AUG. De Nederlandse Participatie Maatschappij (NPM), de grootste beursgenoteerde verschaffer van risicokapitaal aan (expanderende) Nederlandse bedrijven, gaat samenwerken met de leidende Engelse partij op dit gebied, de 3i Group in Londen. Engeland is de grootste markt voor risicokapitaal en verzelfstandigingen van bedrijfsonderdelen uit grotere concerns in Europa.

De NPM maakte de samenwerking vanochtend bekend, vooruitlopend op de resultaten over het eerste halfjaar, die bij de NPM maatgevend zijn voor de verwachte winst die wordt uitgekeerd aan de aandeelhouders. De NPM wil de komende vier jaar jaarlijks zo'n 65 miljoen gulden (20 miljoen pond) investeren in kleine en middelgrote Britse bedrijven in een exclusieve samenwerking met 3i en een Brits pensioenfonds. Daarnaast gaat de NPM op ad hoc basis met 3i samenwerken bij grote transacties. De samenwerking onderstreept de snelle internationalisatie van de kapitaalstromen die naar niet-beursgenoteerde bedrijven toevloeien. Op de twee grootste nationale markten, Engeland en Nederland, zoeken de belangrijkste partijen naarstig naar partners en financiers om een Europese schaalgrootte te krijgen.

De samenwerking wordt onder meer aangewakkerd door de stijgende omvang van de geïnvesteerde bedragen en de trend dat de bedrijven waarin wordt geïnvesteerd zelf ook steeds internationaler worden. Zo heeft de 3i Group naast 18 vestigingen in Engeland ook acht kantoren in het buitenland, terwijl de NPM de afgelopen jaren ook buiten Nederland actief is geworden met investeringen in Duitsland en België.

De 3i Group is de oudste verschaffer van risicokapitaal in Engeland, en neemt inmiddels deel in 3.200 bedrijven. Eind maart had 3i een eigen vermogen van 2,9 miljard pond (tegen de huige wisselkoersen ruim 9,5 miljard gulden). De waarde van de participaties van NPM bedroeg begin mei 1,7 miljard gulden.

De samenwerking met de NPM gaat om een bijdrage aan het zogeheten 'Small MBO Plan', waarbij 3i namens de financiële partners en samen met de directie van het betrokken bedrijf kapitaal gaan investeren in ondernemingen met een waarde tot 50 miljoen gulden. NPM levert 20 procent van het kapitaal, 3i 60 procent en een Brits pensioenfonds ook 20 procent.

De 3i Group, die na de oorlog is opgericht door de Britse banken en de Bank of England onder de naam Investors in Industry, was de eerste grote Engelse kapitaalverschaffer die notering op de Londense effectenbeurs kreeg. De kapitaalverschaffer werkte in het verleden in Nederland een tijdlang samen met Gilde, een participatiemaatschappij die vorig jaar is overgenomen door de Rabobank.