Mir heeft weer problemen met zuurstofvoorziening

MOSKOU, 26 AUG. De bemanning van het Russische ruimtestation Mir is opnieuw aan een gevaar ontsnapt, nadat gisteren alle aan boord aanwezige zuurstofgeneratoren tegelijk uitvielen.

Pas na enkele uren reparatiewerk is boordwerktuigkundige Pavel Vinogradov er in geslaagd om een van de twee Elektron-zuurstofgeneratoren weer aan de praat te krijgen. “Alles is gisteravond opgelost”, zei woordvoerder Valeri Lyndin vanmorgen in het vluchtleidingscentrum nabij Moskou. Hij gaf toe dat “door een stroomstoring en mechanische mankementen” zowel het hoofdsysteem als de reservegenerator tegelijk dienst had geweigerd.

Afgelopen vrijdag kwam er voor het eerst sinds maanden weer goed nieuws uit de ruimte: de schade aan de stroomvoorziening die het complex eind juni bij een botsing met een onbemand vrachtschip had opgelopen, was tijdens een “interne ruimtewandeling” deels hersteld. De levensduur van het elf jaar oude Russische ruimtehuis, dat met kunst- en vliegwerk bewoonbaar wordt gehouden, zou daardoor met twee jaar zijn gerekt. In reactie op een oproep van president Jeltsin, dat de Russen best wat trotser konden zijn op hun kosmonauten, maakte de regering meteen extra geld vrij voor het Russische ruimteprogramma.

De bemanning heeft al veel te stellen gehad met de zuurstofvoorziening. Een Amerikaanse spaceshuttle heeft in mei een nieuwe generator van het type Elektron gebracht. Bij herhaling haperde het ding, waardoor moest worden terugvallen op de “kaarsen”.

Twee weken geleden werd met hulp van een bruistablet een verstopping in een buisje van de Elektron opgelost. Maar maandag begaf het apparaat het opnieuw, terwijl de ontsteking van de zuurstofkaarsen evenmin werkte. De verse lucht in het station is toereikend voor enkele dagen. Boordwerktuigkundige Vinogradov had echter maar enkele uren nodig om de Elektron weer op te starten.