Minister Mungra van Financiën weg; Regeringscrisis in Paramaribo

PARAMARIBO, 26 AUG. De Surinaamse president, Wijdenbosch, heeft gisteravond zijn minister van Financiën, Motilall 'Atta' Mungra, ontslagen. Dit heeft geleid tot een breuk in de Surinaamse regeringscoalitie.

Mungra zou volgens Wijdenbosch het “vertrouwen van de ministerraad” hebben geschonden en “valse informatie” hebben verspreid. Mungra's partij, de BVD, die met vijf parlementszetels in de coalitie is vertegenwoordigd, zei gisteravond haar steun aan de regering-Wijdenbosch op. Enkele kleinere partijen volgen dat voorbeeld, waardoor de coalitie nog twee zetels verloor. Door het vertrek van deze partijen verliest de huidige regering haar meerderheid in het parlement. Daarvoor zijn minimaal 26 van de 51 zetels nodig. De coalitie beschikte tot nu nu over 29 zetels, waarvan 16 van de NDP. Mogelijk wisselen leden van de huidige oppositiepartijen van kamp om Wijdenbosch alsnog aan een nieuwe meerderheid te helpen.

Ook een minderheidsregering is mogelijk. Volgens het dagblad De Ware Tijd is de crisis het gevolg van “bestuurlijke onkunde”. Het waarschuwt dat “de democratie onder alle omstandigheden intact moet blijven”.

De BVD morde al enige tijd over het grote aantal NDP'ers dat Wijdenbosch eigenmachtig benoemt op sleutelposten in Suriname en op ambassades in het buitenland en over de “desastreus hoge uitgaven” die Wijdenbosch uit de staatskas zou doen zonder er voldoende inkomsten tegenover te stellen. Wijdenbosch pleit ervoor het overheidstekort aan te vullen door het bijdrukken van geld. Mungra weigerde dat en pleit voor het saneren van de overheidsfinanciën door het ontslaan van ambtenaren, het verhogen van belastingen en het afschaffen van subsidies.

De controverse binnen de regering is mede het gevolg van de recente aanvaring tussen Nederland en Suriname over een mogelijke arrestatie van de Surinaamse ex-legerleider en NDP-voorzitter Desi Bouterse op verdenking van drugssmokkel. De binnenlandse positie van Wijdenbosch en Bouterse, die wordt beschouwd als 'schaduwpresident', zou zijn verzwakt door het overleg dat Wijdenbosch vorige week in Rio de Janeiro heeft gevoerd met de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Van Mierlo. Wijdenbosch slaagde er in Rio niet in om het door Nederland bij Interpol ingediende 'signaleringsverzoek' tegen Bouterse te laten intrekken en zag tevens af van een verdere confrontatie met Nederland over de zaak-Bouterse. Mungra en anderen zouden dat moment hebben gebruikt om een verbetering te forceren in hun eigen machtspositie.

“Wij hebben Wijdenbosch gekozen om een nieuwe democratie aan het volk te presenteren, niet om een herboren keizer Bokassa te zien”, zei Mungra gisteravond.

Pagina 2: Voorlichting ex-minister Mungra 'vals'

Wijdenbosch zei op een persconferentie te verwachten een half miljard (Nederlandse) gulden aan belasting te kunnen innen om de begroting sluitend te maken en door Mungra “vals” te zijn voorgelicht over de te verwachten inkomsten. Volgens de ex-minister van Financiën heeft de belastingdienst berekend dat eentiende van dat bedrag het maximum was. “Economie verhoudt zich niet met podiumtaal”, aldus ex-minister Mungra.

De door Mungra voorgestelde saneringen zouden vooral modale Surinamers treffen, die niet zelden in overheidsdienst zijn en die een belangrijk deel van Wijdenbosch' electoraat vormen. Belastingen zouden vooral de hindostaanse handelselite treffen, die op Mungra's BVD heeft gestemd.

Oud-president Ronald Venetiaan, voorzitter van de oppositionele NPS, verklaarde gisteren tegenover het doorgaans kritische radiostation ABC dat Wijdenbosch door zich als president met het Nederlandse onderzoek tegen oud-legerleider Bouterse in te laten “het Surinaamse volk heeft opgezadeld met de problemen van de persoon Bouterse”.

Diens benoeming tot 'adviseur van staat', een dag na het bekendworden van het 'signaleringsverzoek', legde Venetiaan uit als “een liefdesverklaring” aan Bouterse, die “begrijpelijk” is omdat “Wijdenbosch president is bij de gratie van Bouterse”.