Magnaat Kirch verdacht van belastingfraude

MÜNCHEN, 26 AUG. De Duitse justitie heeft een onderzoek ingesteld naar mogelijke belastingontduiking door de Duitse mediamagnaat Leo Kirch. Op haar verzoek heeft de politie in Zwitserland de afgelopen week een aantal bedrijven en woningen doorzocht.

Kirch zou de belastingen voor 440 miljoen mark hebben ontdoken door illegaal winsten te hebben overgemaakt naar de Zwitserse miljonair Otto Beisheim. Het onderzoek richt zich op banden tussen Kirch en het bedrijf MH Medien-Handels AG, één van de ondernemingen van Beisheim.

Het onderzoek blijkt al anderhalf jaar te lopen. De Duitse justitie vroeg de Zwitserse autoriteiten in oktober vorig jaar om hulp. Er zijn inmiddels documenten in beslag genomen. Het onderzoek concentreert zich nu op transacties tussen Kirch en Beisheim ter waarde van twee miljard mark.

In 1990 verkocht Taurus Film, een bedrijf van Kirch, de rechten van 2.500 films aan MH Medien-Handels AG voor 530 miljoen mark. Een paar maanden na die verkoop deed MH Median de rechten voor 1,6 miljard mark over aan de Duitse tv-zenders Sat 1 en ProSieben. Kirch heeft een belang van 43 procent in Sat 1, terwijl zijn zoon Thomas 60 procent van het stemrecht heeft bij ProSieben. (Reuter, AFP)