Kohl ziet geen aanleiding voor wijzigen kabinet

BONN, 26 AUG. Bondskanselier Helmut Kohl heeft op de eerste werkdag na zijn vakantie verklaard dat hij “geen enkele aanleiding” ziet zijn kabinet te reorganiseren. “Laat dat heel duidelijk zijn”, aldus Kohl, die zei zich geweldig te hebben geërgerd aan alle speculaties over een nieuwe samenstelling van de regering.

De speculaties barstten vorige week los nadat minister Theo Waigel van Financiën (CSU) had laten weten zijn huidige functie na de verkiezingen in september volgend jaar voor gezien te houden. Negen á tien jaar waren genoeg voor zo'n baan, zei Waigel vanaf zijn vakantie-adres bij de Oostzee waar hij op het strand menig journalist te woord stond. De minister van Financiën is het mikpunt van kritiek geworden, nadat hij in het voorjaar probeerde door middel van een herwaardering van het Duitse goudbezit de grote tekorten in zijn begroting te dichten.

Waigel heeft al eerder gezegd dat hij het huidige ministerschap niet al te lang meer wil bekleden. Hij is de langst dienende minister van Financiën en het geldgebrek van de regering heeft Waigel tot een 'slecht-nieuwsminister' gemaakt.

Maar Waigel is beslist niet “ambtsmoe”, zei hij uitdrukkelijk. Hij is in voor elke andere functie en het is geen geheim dat de joviale Beier de post van FDP-minister Kinkel van Buitenlandse Zaken ambieert. Met zijn uitspraken vorige week probeerde Waigel de bondskanselier over te halen schoon schip te maken met zijn kabinet, zodat een jaar voor de verkiezingen een frisse ploeg zou kunnen aantreden.

Volgens de opiniepeilers verliest de huidige coalitie het van een rood-groene combinatie van SPD en Groenen als er nu verkiezingen zouden worden gehouden. Een reorganisatie van het kabinet wekt in ieder geval de indruk van een zweem van vernieuwing. Bovendien speelt op de achtergrond een machtsstrijd tussen de CSU en de liberale FDP. De Beierse partij wil als tweede 'grote' coalitiepartner zwaardere ministersposten krijgen waardoor FDP-ministers als Kinkel en Rexrodt (Economische Zaken) zouden moeten wijken.

Pagina 5: 'Wijziging kabinet zaak bondskanselier'

De CSU en vooral de Beierse premier Stoiber willen zich sterk profileren, omdat er volgend jaar verkiezingen in de deelstaat worden gehouden en de CSU aanhang aan de onafhankelijke partij van Vrije Kiezers dreigt te verliezen.

Maar Kohl maakte gisteren klip en klaar duidelijk dat hij er niets voor voelt zich op deze wijze onder druk te laten zetten. De enige minister die hoeft te worden vervangen is Wolfgang Bötsch van Telecommunicatie (CSU), omdat zijn ministerie na de privatisering van Deutsche Telekom wordt opgeheven, zei Kohl. De kanselier liet gisteren meteen de twee media met het grootste aantal lezers en kijkers bij zich komen, de boulevardkrant Bild en de televisiezender ZDF, om zijn positie duidelijk te maken.

Hij noemde de door Waigel gestimuleerde discussie “volkomen onnodig” en “in hoge mate schadelijk voor de coalitie en de Christen Democratische Unie”. Elke kabinetsreorganisatie is een “zaak van de bondskanselier”. De kanselier noemde personele kwesties geen thema voor publieke discussie. Zulke zaken worden volgens Kohl in de kleine kring van partij- en fractievoorzitters besproken en niet “op de openbare markt”.

Met zijn ferme uitspraken heeft Kohl minister Waigel, zijn zogeheten Männerfreund met wie hij als sinds 1989 in het kabinet zit, alleen laten staan. Waigel, die ook weer terug is van vakantie, wilde gisteren geen enkel commentaar op Kohls verklaring geven. Ook niet nadat hij gistermiddag met de kanselier telefonisch contact had gehad. Het weekeinde had hij nog in het weekblad Focus verklaard ervan overtuigd te zijn dat Kohl een reorganisatie zou doorzetten. Waigels partij, de CSU, wil ondanks de verklaring van Kohl vasthouden aan een reorganisatie van het kabinet. “Het laatste woord is hier nog niet over gezegd”, aldus algemeen-secretaris Bernd Protzner.

    • Michèle de Waard