Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Film

Kaap Hoorn (2)

NRC Handelsblad meldt op de voorpagina het schijnbaar schokkende nieuws dat niet de Nederlander Willem Schouten maar de Engelsman Sir Francis Drake Kaap Hoorn heeft ontdekt, en wel in 1578.

Hoe onzinnig deze discussie is blijkt uit het opmerkelijke boek 'De Stenen Spreken' van De Jonge en IJzerdreef (1996), waarin op overtuigende wijze wordt aangetoond, dat Noord- en Zuid-Amerika reeds 2000 voor Christus zijn ontdekt, en wel door de megalietenbouwers van Europa. De honderden megalithische monumenten langs de oostkust van de Verenigde Staten uit deze tijd bewijzen de juistheid van deze stelling. Meerdere kaarten van Zuid-Amerika zijn in ganggraven in Europa ingegraveerd, terwijl in Antelas, Viseu (Noord-Portugal) de Falkland Eilanden zelfs apart worden aangegeven (ongeveer 2000 voor Christus).