Kaap Hoorn (1)

De Stichting Nederlandse Historische Expedities was in eerste instantie blij verrast over de berichtgeving (12 augustus), over Kaap Hoorn. Bij verdere lezing waren wij echter zeer verbaasd.

Volgens het artikel is Kaap Hoorn niet door de Nederlanders Schouten en Le Maire ontdekt, maar door de Engelsman Sir Francis Drake. De claim van Turner van de Drake Exploration Society lijkt ons echter meer een typisch voorbeeld van Angelsaksisch cultuurimperialisme.

Niemand heeft ooit bestreden dat Drake de eerste ontdekker is geweest van de zeepassage tussen de Stille Oceaan en de Atlantische Oceaan. Sterker nog, die passage heet Drake Passage. Maar daarmee is hij nog niet de ontdekker van Kaap Hoorn. Ontdekker ben je als je een ontdekking bijv. cartografisch of in een theorie weet te plaatsen. Het is onomstotelijk bewezen dat Schouten en Le Maire dat hebben gedaan.

De claim dat Drake de eerste was die onbewust Kaap Hoorn ontdekte kan om het Angelsaksische cultuurimperialisme nog verder te ontkrachten evengoed gaan naar het Spaanse schip Camargo dat wellicht in 1540 al Kaap Hoorn rondde. Maar dat doet er allemaal niet toe, slechts Schouten en Le Maire plaatsten in 1616 Kaap Hoorn op de wereldkaart. Zij zijn de ware ontdekkers.

    • Secr. St.Nederlandse Historische Expedities
    • Ton Biesemaat