Hoofdrol Whitney Houston bij US Open

NEW YORK, 26 AUG. Slechts één lied bracht Whitney Houston ten gehore op een bijzondere avond in het Arthur Ashe Stadium en dat was veel te weinig om het onverteerbare voorprogramma op de openingsdag van de Open Amerikaanse tenniskampioenschappen te vergeten. Een uur lang mocht Kristie Boogert afgelopen nacht figureren in een partij tegen Monica Seles, die de nummer 84 van de wereld genadig drie games schonk: 6-1 en 6-2.

Had Houston maar zo lang op het centre court mogen staan, dachten de ruim 20.000 toeschouwers in het Arthur Ashe Stadium.

Met in het achterhoofd de fysieke malheur die haar een jaar lang heeft achtervolgd, was Boogert al blij met de gedachte dat ze “voor het eerst innerlijk vrijuit kon spelen”. Maar wat was dat waard gelet op de karikatuur van een tennispartij, waarin zij in de eerste set bijles kreeg van de nummer twee van de wereld? In de tweede reeks kreeg Boogert maar liefst zes breakpoints. Seles kon de training echter binnen het uur beëindigen.

Miriam Oremans bakte er in feite net zo weinig van als Boogert. De pupil van Hugo Ekker trof in Elena Makarova echter een onbeduidende tegenstander, die vanwege blessureleed de afgelopen maanden nauwelijks had gespeeld. De Russin presteerde het de partij in gewonnen positie (6-3, 3-0 en drie breakpoints) nog uit handen te geven en verloor uiteindelijk in drie sets van Oremans.

Vanuit het niets kwalificeerde John van Lottum zich voor het hoofdtoernooi op Wimbledon om vervolgens pas in de derde ronde te sneuvelen tegen de toptienspeler Marcelo Rios. “Die doorbraak in mijn carrière heeft me zoveel vertrouwen gegeven dat ik niet langer opkijk tegen een duel met een tennisser uit de topzestig”, zei Van Lottum nadat hij gisteravond in vier sets (6-1, 6-4, 2-6 en 6-4) had afgerekend met de Amerikaanse Davis-Cupspeler Richey Reneberg.

Aan zijn verleden wenst hij niet meer te worden herinnerd. Zijn grillige karakter plaatst John van Lottum echter regelmatig voor een dilemma. Enkele weken geleden 'tankte' het 21-jarige tennistalent nog zo maar 'één setje weg' tijdens de play-off finales van de Nederlandse competitie. Dat kostte zijn club De Manege prompt de landstitel. “Het was niet de eerste keer en het zal ook niet de laatste keer zijn dat me zoiets overkomt”, zei Van Lottum.

Ook gisteren lag het enfant terrible even met zichzelf overhoop. De inzinking in de derde set tegen Reneberg vormde echter niet meer dan een smetje op een voortreffelijke partij waarin Van Lottum de Amerikaan met gedurfde en risicovolle groundstrokes tot wanhoop dreef.

De US Open nam tevens afscheid van de eerste geplaatste speler. Goran Ivanisevic was weer eens een schim van zichzelf en de Kroaat blameerde zich in het duel met Dinu Pescariu, die zes jaar geleden eens van John McEnroe had gewonnen. Op Wimbledon kreeg de Roemeen slechts zeven games van Ivanisevic. Gisteren schakelde hij de nummer vier van de wereld in vier sets uit.