Half jaar cel voor voetbalvandalen van 'Beverwijk'

HAARLEM, 26 AUG.De politierechter in Haarlem heeft vanmorgen drie Feyenoord-supporters veroordeeld tot gevangenistraffen van zes maanden, waarvan twee voorwaardelijk wegens hun betrokkenheid bij de rel in Beverwijk op 23 maart. Een vierde werd gestraft met twee maanden voorwaardelijk en 180 uur dienstverlening. Twee zaken werden terugverwezen naar de rechter-commissaris. In totaal staan deze week 24 'Feyenoorders' terecht.

Uit de vonnissen blijkt dat geen onderscheid wordt gemaakt tussen Ajax- en Feyenoord-supporters. Het feit dat in het Ajax-kamp een dode en een zwaargewonde vielen is volgens de politierechter bij de beoordeling van de veldslag niet van belang. De vechtpartij kostte de 35-jarige Ajax-fan Carlo Picornie het leven. Iedereen die op de bewuste zondag op het terrein bij de Bazar van Beverwijk is geweest, wordt door de rechter gezien als deelnemer aan “vechterij”.

Het OM heeft volgens persofficier Hemmes-Boender dit artikel van toepassing verklaard omdat de bewijsvoering daarvan minder gericht is op ieders individuele aandeel.

Vijf Ajax-supporters zijn gisteren al veroordeeld tot zes maanden gevangenis, waarvan twee voorwaardelijk. Hen werd eveneens een stadionverbod voor twee jaar opgelegd. Drie andere Ajax-fans kregen vijf maanden gevangenis, waarvan twee voorwaardelijk. Eén van de drie is Fred J. (27), die Picornie te hulp wilde komen en daarbij zelf zwaargewond raakte. Dat hij het overleefde is volgens deskundigen voor een deel puur geluk. Eerder heeft J. verklaard dat hij nog steeds veel last heeft van de verwondingen. Bij haar vonnis hield de politierechter hem voor: “Eigen schuld, heel dikke bult”. Ze zei wel rekening te hebben gehouden met het feit dat J. een beperkt aandeel heeft gehad in de veldslag. Een halfbroer van Picornie werd eveneens gestraft met vijf maanden cel, waarvan twee voorwaardelijk. Ook voor hem geldt een stadion verbod van twee jaar.

In sommige gevallen viel de straf hoger uit dan de eis. Een Ajax-fan die zich vrijwillig had gemeld om de politie te helpen bij het onderzoek, hoorde twee maanden voorwaardelijk tegen zich eisen. Het vonnis luidde: zes maanden waarvan twee voorwaardelijk. Voor de politierechter telde zwaar dat de vandalen de openbare orde ernstig hebben geschokt met hun gewelddadigheden. “Als u daar niet was geweest, was er ook niks gebeurd. U had daar gewoon niet moeten zijn”, hield de rechter hen voor.