Den Haag pakt overlast haven aan

SCHEVENINGEN, 26 AUG. De gemeente Den Haag zal binnenkort maatregelen nemen om te voorkomen dat groepen jongeren in de Scheveningse jachthaven bij de Adriaan Maaskade stenen gooien naar boten en met gevaar voor eigen leven in het water springen. Dit heeft de gemeentelijke havenmeester H. de Roo vanmorgen desgevraagd gezegd.

Plezierjachten en de Norfolk Line, die drie maal per dag van Schevingen naar het Engelse Felixstowe vaart, zijn deze zomer op warme dagen het doelwit van jongeren uit Den Haag die uit verveling de boten met stenen bekogelen. Ook springen jongeren, volgens een oude Scheveningse traditie, vanaf de kade in het water. Volgens havenmeester De Roo, die zelf vroeger ook wel eens in de haven zwom, zijn er de afgelopen weken “levensgevaarlijke situaties” ontstaan doordat jongeren vlakbij de grote veerboten zwommen. “Het zwemmen uit traditie is niet langer toelaatbaar, want door de zuigkracht van de grote boten worden zwemmers naar de schroef getrokken. Het is eigenlijk wachten totdat er echte ongelukken gebeuren”, aldus De Roo. Afgelopen week heeft de Norfolk Line alleen nog onder politiebegeleiding kunnen varen.

De havenmeester heeft ook “enkele tientallen” klachten binnen gekregen van schippers die waren bekogeld met stenen, die door werkzaamheden in de haven los op de kade liggen. Een man heeft hoofdletsel opgelopen nadat hij door een steen was getroffen. Volgens de politie Haaglanden zijn er vorige week drie jongens aangehouden die stenen naar boten hadden gegooid. “We surveilleren geregeld in de haven”, aldus een politiewoordvoerder.

Volgens een woordvoerder van de jachthaven is de overlast deze zomer “erger” dan in andere jaren. “In andere havens wordt al gezegd dat het beter is om Scheveningen te mijden. Dit is natuurlijk bijzonder slecht voor onze haven, maar wij zijn afhankelijk van de maatregelen die de gemeente en de politie nemen”, aldus de woordvoerder.

De afgelopen twee dagen hebben zich minder ongeregeldheden voorgedaan wegens het slechte weer en omdat de meeste jongeren weer naar school moeten. “Als het aan mij ligt mag het nog wel even slecht weer blijven. Maar we zullen op korte termijn voorstellen hekken te plaatsen bij de kade, het grind te verwijderen en de trappen uit het water te halen. Volgende zomer mag dit niet meer gebeuren”, aldus de havenmeester.