Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Damrak van de kaart door rap dalende dollar

AMSTERDAM, 26 AUG. Een lagere dollarkoers heeft de Europese beurzen vanochtend flink naar beneden getrokken. De graadmeter van de stemming op de Amsterdamse beurs, de AEX beursindex, stond vanmiddag op 22 punten verlies op een stand van 900.

AMSTERDAM Elders in Europa was het van hetzelfde laken een pak. De dollar was in een rap tempo gedaald van 2,0550 gulden tot 2,0240 gulden. In Parijs verloor de beursindex ruim een procent, Londen raakte een procent kwijt en in Duitsland verloor de graadmeter meer dan twee procent.

Het snelle koersverlies op het Damrak zorgde voor een tijdelijke onderbreking van de schermenhandel in zogeheten mandjes met aandelen die in de beursindex zijn opgenomen. De algehele handel kon wel doorgaan. Pas op een niveau van 879 punten zou de beurs hierin hebben moeten ingrijpen door een reglementaire afkoeling.

Handelaren zochten naar een sluitende verklaring voor de plotselinge koersbewegingen, een verschijnsel dat zo langzamerhand gewoon begint te worden op de aandelenmarkten. Aanvankelijk leek er niets aan de hand. Wall Street was maandagavond licht lager gesloten. De Bundesbank maakte vanochtend een onveranderde repo-rente bekend, hetgeen ook al geen aanleiding was tot opwinding.

Daarop zakte de dollar echter in snel tempo. Handelaren hielden het op paniekverkopen. “Niemand heeft nog een sluitende verklaring voor de val van de dollar, maar die trok intussen wel de aandelenkoersen mee omlaag”, zei een effectenmakelaar. De obligaties hielden de schade beperkt.

Verlies was er voor Ahold, dat twee gulden inleverde op de koers van 53,60 gulden. ABN Amro zakte 1,80 gulden naar 42 gulden, ASM Lithography verloor 7,10 gulden op een koers van 183,90 gulden. Fortis, dat donderdag met halfjaarcijfers komt, zakte 2,40 gulden naar 82,40 gulden, terwijl ING, die ook donderdag met winstcijfers komt, 2 gulden verloor op een koers van 91,60 gulden.

Op de lokale markt maakten Van Leer en Emis halfjaarcijfers bekend. Verpakkingsconcern Van Leer boekte een winstgroei van 20,5 procent. De koers zakte een dubbeltje naar 44,70 gulden. Marktonderzoeksbureau Emis bleef onveranderd op 8,40 gulden, na bekendmaking van een (al eerder geïndiceerd) halfjaarverlies van 1,5 miljoen gulden.

NEW YORK Wall Street beleefde gisteren een grillige dag. De Dow Jones beursindex had de wind in de rug totdat halverwege de handel een winst van ruim vijftig punten verdween. Het daaropvolgende herstel was van korte duur. Er resteerde bij dunne handel (391 miljoen aandelen) een verlies van 28,34 punten op een slotstand van 7859,57 punten.

Het wachten is op “verse” economische cijfers uit de VS, zoals de orderontvangst voor duurzame goederen (vanmiddag) en de index voor consumentenvertrouwen.

De sigarettenfabrikanten Philip Morris en RJR Nabisco wonnen terrein na de bekendmaking van de schaderegeling van 11,3 miljard dollar die Florida trof met de tabaksindustrie.

TOKIO Op de Japanse effectenbeurs zorgden institutionele beleggers tegen het slot voor een snel rondje aankopen. De Nikkei beursindex, die op verlies stond, kon hierdoor alsnog hoger eindigen. De index steeg met 158,81 punten naar 18.814,98.