Cupduels Feyenoord en PSV bij de NOS

HILVERSUM, 26 AUG. De NOS zal gelijktijdig de Champions League wedstrijden van PSV en Feyenoord gaan uitzenden. Een van de wedstrijden zal op het vaste voetbalkanaal, Nederland 2, te zien zijn. De andere wedstrijd zal op Nederland 1 of 3 worden vertoond. Dat heeft de programmadirecteur van de NOS, R. Bierman, gisteren bekend gemaakt.

De eerste twee ronden van Champions League vinden plaats op 17 september en 1 oktober. Voorwaarde voor de simultaan-uitzending is dat Feyenoord zich morgen plaatst door FC Jazz uit te schakelen. Twee weken geleden won Feyenoord in Rotterdam met 6-2 van de Finse club.

Eerder was er sprake van dat de NOS de rechten van een van de twee wedstrijden zou verkopen aan de abonnee-zender Canal+. Volgens Bierman had Canal+ uiteindelijk niet zoveel belangstelling voor een dergelijke deal omdat de NOS pas op het laatste moment zou willen bepalen welke wedstrijd verkocht zou worden, aangezien de NOS de “journalistiek meest interessante wedstrijd” zelf wil houden. “Wij kunnen geen reclamecampagne voeren, als pas op het laatste moment bekend wordt welke wedstrijd we krijgen”, zegt directeur van Canal+, J. Daalmeijer. Hij was onder die voorwaarden slechts bereid om 100.000 gulden per wedstrijd te betalen. Als de constructie die is gekozen voor de eerste twee ronden de NOS niet bevalt, zal er opnieuw worden gesproken met Canal+.

Na afloop van de wedstrijd op Nederland 2 zal een zeer uitgebreide samenvatting van veertig tot zestig minuten van de andere wedstrijd te zien zijn. De wedstrijd op Nederland 1 of 3 zal slechts kort worden samengevat. Niettemin verwacht Bierman dat het aantal kijkers voor beide wedstrijden ongeveer even groot zal zijn. “Dat is de ervaring in Italië als Champions League wedstrijden van AC Milan en Juventus gelijktijdig worden uitgezonden.” Bierman bestrijdt dat de publieke zenders worden overvoerd met sportuitzendingen. “Het aandeel van sport is met iets minder dan 10 procent van de uitzendingen al jaren gelijk gebleven.”