Consortium Enertel uiteengevallen

ROTTERDAM, 26 AUG. Het consortium rondom telecombedrijf Enertel dat aasde op een nieuwe vergunning voor mobiele telefonie is uiteengevallen. Vertraging in de vergunningprocedure en onduidelijkheid over de beschikbare frequenties hebben geleid tot ontbinding van het consortium, zo meldt het in een gisteren verspreide verklaring.

Volgens bronnen binnen het consortium zouden ook de Britse en Duitse deelnemers erin het niet meer met elkaar kunnen vinden.

Voor Enertel, een samenwerkingsverband van energie- en kabelbedrijven, is het uiteenvallen van het consortium een tegenvaller. Het Rotterdamse bedrijf, sinds kort actief als aanbieder van 'gewone' telefonie, ziet mobiele telefonie als een essentiële aanvulling op zijn vaste netwerk. Een woordvoerder zegt dat wordt gezocht naar nieuwe partners voor mobiele telefonie.

Het consortium bestond naast Enertel uit ABN Amro en de mobiele-telefoniebedrijven T-Mobil (dochter van Deutsche Telekom) en Orange, waarin British Aerospace en Hutchinson Whampoa uit Hongkong participeren. Het werd in januari van dit jaar geformeerd om de derde vergunning in de wacht te slepen voor landelijke mobiele telefonie, volgens de zogeheten DCS 1800-standaard. Daarmee zou in Nederland de concurrentie kunnen worden aangebonden met PTT Telecom en Libertel.

De vergunning zou in de eerste helft van dit jaar worden geveild. De Eerste Kamer moet de wet die de veiling mogelijk maakt echter nog behandelen. Daardoor kan de veiling op zijn vroegst dit najaar worden gehouden. T-Mobil uitte eerder al kritiek op de Nederlandse overheid over de trage gang van zaken. PTT Telecom en Libertel krijgen immers steeds meer tijd hun marktpositie te versterken.

De ex-partners zeggen elk voor zich, of in samenwerking met anderen, wel geïnteresseerd te blijven in het verwerven van een licentie voor mobiele telefonie. Tot de andere kandidaten waarvan bekend is dat ze willen meedingen naar de te veilen frequenties behoren Telfort (British Telecom en Nederlandse Spoorwegen) en de combinatie France Télécom en Rabobank.