Coalitie niet eens over lot gezin Gümüs

DEN HAAG, 26 AUG. De 'paarse' coalitie is verdeeld over het lot van de Turkse familie Gümüs. Om de familie in Nederland te houden zijn PvdA en D66 bereid tot aanpassing van de bestaande regels voor illegalen die legaal hebben gewerkt. De VVD is dat niet.

Dit bleek gisteren na afloop van politiek beraad in het Catshuis, waar behalve de fractievoorzitters en fractiespecialisten van de regeringspartijen ook premier Kok (PvdA), minister Dijkstal (VVD) en minister Borst (D66) aanwezig waren. Morgen debatteert de Tweede Kamer over de kwestie. PvdA-woordvoerder Apostolou sluit niet uit dat zijn partij en D66 op één lijn zullen proberen te komen met het CDA, dat zich echter tot nu toe heeft verzet tegen aanpassing van de regels. De coalitiepartijen hebben afgesproken elkaar niet van 'harteloosheid' te zullen beschuldigen.

De kleermaker Gümüs is sinds 1989 in Nederland. Hij kan niet aantonen zes jaar 'wit' te hebben gewerkt, dus belastingen en premies te hebben afgedragen. Daardoor voldoet hij niet aan de criteria van een overgangsregeling om deze 'witte illegalen' een verblijfsvergunning te geven. De zaak-Gümüs heeft echter zoveel aandacht getrokken dat staatssecretaris Schmitz (Justitie) de mening van de Kamer wil horen voordat zij het gezin laat uitzetten.

D66 vindt dat de mate van 'inburgering' moet meewegen in de beslissing al of niet een verblijfsvergunning te geven. De PvdA denkt daarnaast ook aan eenvoudiger meetbare factoren, zoals het aantal jaren dat kinderen van illegalen een Nederlandse school bezoeken. De VVD opperde onlangs dat de kleermaker wellicht als zelfstandig ondernemer een werkvergunning kan krijgen. Dit was eerder al onmogelijk gebleken.

Uit een enquête van het marktonderzoekinstituut NIPO blijkt dat de helft van de Nederlanders vindt dat de Turkse familie alsnog een verblijfsvergunning moet krijgen. Dertig procent van de Nederlanders vindt dat de familie Gümüs het land moet worden uitgezet, de overige 20 procent heeft geen mening. Met name vrouwen en ouderen zijn relatief vaak voor de verstrekking van een verblijfsvergunning.

De opvatting van de VVD-fractie in de Tweede Kamer wordt niet door de hele aanhang gedeeld. Ruim vier op de tien VVD'ers (43 procent) vindt dat de familie mag blijven, een even groot percentage van de VVD-aanhang wil dat het gezin het land wordt uitgezet. Onder de CDA'ers vindt 38 procent dat de familie het land moet verlaten.

In Nederland zijn ongeveer duizend illegale gezinnen die in dezelfde situatie verkeren als de familie Gümüs. 38 Procent van de Nederlanders vindt dat deze mensen het land moeten worden uitgezet, 42 procent meent dat staatssecretaris Schmitz de wetgeving zodanig moet veranderen dat ook deze personen een verblijfsvergunning krijgen.