Beursval Jakarta door hoge rente

JAKARTA, 26 AUG. Aandelen op de Jakarta Stock Exchange (JSX) in Indonesië zijn gisteren met 5,5 procent gekelderd naar een record dieptepunt in de laatste twaalf maanden. Toen de beurs gistermiddag sloot was de index met ruim 31 punten gezakt van 574,4 tot 542,6.

Beursanalisten wezen op de hoge rentestand als voornaamste oorzaak voor de koersval. De Indonesische regering besloot twee weken geleden de rente op deposito's te verhogen van 17 naar 30 procent om de roepia te verdedigen tegen aanvallen van speculanten. Deze zogenoemde krapgeldpolitiek of liquidity squeeze heeft als effect gehad dat de nationale munteenheid ten opzichte van de dollar weer is opgekrabbeld. Vorige week stond de munt met 3.045 roepia tegen de dollar op een dieptepunt. De koers schommelt nu rond de 2.700.

Beurshandelaren verklaarden gisteren dat investeerders er niet van overtuigd zijn dat de rente op korte termijn genormaliseerd wordt. “Het lijkt erop dat alle investeerders een race tegen de klok zijn begonnen om hun aandelen te verkopen en hun geld onder te brengen bij banken”, aldus een beurshandelaar.

De coördinerend minister voor productie en distributie, Hartarto, heeft de Indonesiërs opgeroepen kalm te blijven onder de huidige monetaire problemen. “Er is niets om je zorgen over te maken”, zei de minister. Zijn collega van economische zaken, Saleh Afiff, verklaarde dat de regering blijft vasthouden aan het huidige beleid totdat de monetaire toestand weer stabiel is.

De voorzitter van de Indonesische Kamer van Koophandel, Aburizal Bakrie waarschuwde gisteren dat veel bedrijven in elkaar zullen storten als het huidige beleid nog veel langer duurt. Bakrie zei dat banken inmiddels een rente van 40 procent bieden om fondsen van het publiek los te krijgen. Dat betekent dat banken kredieten aan de zakenwereld tegen nog hogere rentes verstrekken, wat veel bedrijven in problemen brengt.