Beurs lager door Duitse rente en dollar

AMSTERDAM, 26 AUG. Nerveuze reacties op gelijkblijvende Duitse rentetarieven en het wegglijden van de koers van de Amerikaanse dollar zorgden vanochtend op de Amsterdamse beurs voor een scherpe koersdaling die de graadmeter van de beursstemming door de 900 punten grens drukte.

Ook de Duitse beursindex was in mineur en verloor ruim twee procent.

In Amsterdam opende de graadmeter van de stemming op de beurs, de AEX-beursindex, vanochtend nog wel hoger, maar rond een uur of elf leek het even alsof de bodem onder de markt vandaan was gevallen. “Er zijn alleen maar verkopers”, constateerde een grote vermogensbeheerder. “De markt is heel touchy.”

Een aandelenhandelaar: “Een directe aanleiding zie ik niet. Eerst kon niets fout met het sentiment, nu kan opeens niets meer goed. De Duitse markt trekt de rest mee omlaag. Rente-angst.”

De beursindex zakte in Amsterdam naar een laagste niveau van 894,17 punten, voordat na het middaguur enig herstel zichtbaar werd en de graadmeter weer terugkroop naar 900. De Duitse beursindex stond aan het begin van de middag op 4071 punten, een verlies van 95 punten.

In de markt werd gerept van verkopen van buitenlandse beleggers en transacties vanaf de optiebeurs, waar handelaren reageerden op de voortdurende springerigheid van de aandelenkoersen.

De koers van de Amerikaanse dollar, die een sterke invloed heeft op de Nederlandse beurskoersen doordat steeds meer bedrijven grote Amerikaanse activiteiten hebben, was toen ten opzichte van de slotnoteringen gisteravond op in New York al bijna drie cent kwijt. De Amerikaanse munt werd vanochtend verhandeld op koersen die een fractie boven 2,02 gulden lagen.

In Duitsland stelde de Duitse centrale bank, de Bundesbank, de rente op de speciale belening onveranderd op 3 procent vast. Op de financiële markten wordt dit cijfer, in samenhang met een licht oplopende Duitse inflatie, met argusogen gevolgd in verband met mogelijke signalen over een rentestijging.

Om de Duitse inflatie bij voorbaat in de hand te houden zou de centrale bank in de verleiding kunnen komen om de rente te verhogen. Daarmee kan zij de economische activiteit afremmen.

Sterke, op groei geöriënteerde bedrijven, zoals de uitgevers, Randstad en automatiseringsbedrijf Getronics hadden te lijden onder de verkoopgolf.

Publiekslieveling ABN Amro, die sinds de 20 procent hogere halfjaarwinst die donderdag bekend werd gemaakt uit de gratie is, verloor 1,80 gulden op 42 gulden.