Zweten en kwekken bij grachtconcert

Concert: Prinsengracht Festival. Gehoord: 23/8 Amsterdam. Tv-uitzending deel 1 op latere datum, Avro Ned. 1.

Het Amsterdamse Prinsengrachtconcert is een van de vele voorbeelden van de explosieve stijging van het kunstaanbod in de afgelopen twee decennia. Het begon zestien jaar geleden als een aardig buitenconcertje voor wat klassieke muziek-liefhebbers in zomerstemming en toevallige passanten met de Westertoren als decor.

Inmiddels is het Prinsengrachtconcert uitgegroeid tot een Prinsengracht Festival met dertig gratis concerten. Het festival is er nu deels ook voor kinderen: Frank Groothof bracht zijn ontsekste versie van Don Giovanni. Het hoofdconcert trekt zo'n 15.000 bezoekers rond de gracht, die vol ligt met bootjes, en wordt uitgezonden door de tv in binnen- en buitenland.

Het Prinsengracht Festival was deze zomer slechts een van de zeer vele buitenevenementen in Amsterdam: het Concertgebouworkest trad op in het Vondelpark, tijdens de Eurotop was er een reeks concerten op de dichtgetimmerde Herengracht en op andere lokaties, er waren operavoorstellingen en allerlei andere festivals en optredens in de openlucht, gisteren was er op het Zaandammerplein nog een operaconcert, het aanstaande weekeinde is het Uitmarkt in Amsterdam en het weekeinde daarop is er muziek in Amsterdam-Zuid. In de hoofdstad lijkt het vanaf 30 april wel een half jaar lang Koninginnedag.

Het publieke succes van het Prinsengrachtconcert blijft verwonderlijk, want de omstandigheden zijn abominabel. De vele prominente gasten zitten prettig op stoeltjes op de pontons. Op de wal is het rondhangen en afzien. Het is overvol, warm en zweterig, terwijl een constante stroom mensen zich door de luisteraars wringt. Niet alle auto's zijn langs de kant weggehaald. De tv-reportagewagens nemen een flink deel van de gracht in beslag en een agregaat blaast nog eens extra hete lucht uit. Wie echt wil luisteren naar de muziek, die via een povere geluidsinstallatie wordt versterkt, wordt veelal gehinderd door gekwek en gekwaak van de omstanders.

De muzikale verrichtingen van pianist Itamar Golan, violist Joshua Bell, klarinettiste Sharon Kam en celliste Quirine Viersen kan men veel beter volgen via de tv dan op de Prinsengracht zelf. Dit evenement is wat het genieten van kunst betreft volkomen verouderd. Goed gaat het met het kleine grut eromheen: concertjes in salons, in tuinen en op dakterassen: daar hoort men kamermuziek zoals het behoort.

    • Kasper Jansen