Zapman

Jarenlang wist ik het even niet als tijdens een uitzending van Studio Sport mijn ogen van de commentatoren afgleden naar het decor van waaruit ik werd toegesproken. De gifgroene stroken karton die in de gedaante van beklinknagelde U-balken diagonaal door het beeld liepen. Wat kon daar toch de bedoeling van zijn? Wat had het interieur van een vuurtoren met sport te maken?

Deze week heeft het onbegrijpelijke decor plaatsgemaakt voor een nieuw. Het is weer een toren geworden: nu een verkeersleiderstoren. Je ziet meteen dat de decorbouwer deze keer beter door de NOS is geïnstrueerd.

Achter de commentatoren bevinden zich grote glasplaten die uitzicht geven op vangrails. Deze vangrails symboliseren de motorsporten, een rund die dat niet ziet. Ze zijn grasgroen van kleur, heel ongebruikelijk voor vangrails. Drie maal raden waar dat naar verwijst. Alle veldsporten natuurlijk.

Later valt pas op dat het geen groene vangrails zijn maar foto's van groene vangrails. In beeld brengen, weergeven, doorgeven, voelt u wel? De media, subtiel aanwezig in dit decor.

Die glasplaten trouwens, waardoor we op de vangrails uitkijken, doen me denken aan de glazen puien waarachter skybox-bezoekers naar wedstrijden zitten te kijken. Het grote geld dat zich de laatste jaren over de sport heeft ontfermd, ook een plekje gekregen.

Op kniehoogte achter de commentatoren bevinden zich over de hele breedte van de studio metalen roosters. Dat is het publiek, het bevindt zich daarachter, voor de eigen veiligheid.

Uiterst rechts in beeld zien we een stok. Deze stok staat krom, buiten beeld vormt hij een cirkel. Daar zul je de balsporten hebben, alles wat rollen kan. En verder, zo'n kromme stok, dat symboliseert ook het polsstokspringen. En wie polsstokspringen zegt, die zegt atletiek.

In de lengterichting is de stok afwisselend rood en wit geschilderd. Doet u dat niet denken aan regelgeving? Tot en hier en niet verder? De arbitrage, van scheidsrechters tot dopingcontrole, ook van de partij.

Een categorie over het hoofd gezien? Herkent iemand zich niet in dit decor? Geen nood, een telefoontje naar de NOS. Daar verzinnen ze er wel iets op.

    • Hans Aarsman