Zambia: politie vuurt op ex-president

LUSAKA, 25 AUG. Oud-president Kenneth Kaunda van Zambia is dit weekeinde ternauwernood ontsnapt aan een politiekogel. Het projectiel, afgevuurd door oproerpolitie die zaterdag werd ingezet tegen een betoging van de oppositie, scheerde rakelings over Kaunda's hoofd, terwijl een mede-inzittende van zijn auto, Roger Chongwe, leider van een oppositiepartij, in het gelaat werd getroffen en ernstig gewond raakte.

Kaunda zei zondag dat zijn opvolger, president Frederick Chiluba, heeft geprobeerd hem te laten ombrengen. De 73-jarige 'vader des vaderlands', die Zambia regeerde van de onafhankelijkheid in 1964 tot 1991, beschuldigde de oproerpolitie van geweld tegen een vreedzame bijeenkomst. Kaunda zei zeker te weten dat de orders aan de politie om met scherp te schieten - voor de eerste maal in jaren van oppositieprotest tegen Chiluba's regering - rechtstreeks afkomstig zijn van de president.

De verstandhouding tussen Kaunda en Chiluba verslechterde toen de zittende president, die in 1991 tijdens meer-partijenverkiezingen werd verkozen op een programma voor democratisering, vorig jaar, aan de vooravond van een nieuwe stembusslag, de wet aanpaste om Kaunda uit te sluiten van deelname, volgens Chiluba omdat Kaunda's ouders geen Zambianen zouden zijn. Kaunda's partij leidde daarop een boycot van de verkiezingen en een campagne van burgerlijke ongehoorzaamheid tegen de regering van Chiluba. (Reuter)