Wielerbelofte Rebellin heeft in augustus de beste benen

ROTTERDAM, 25 AUG. De Italiaanse wielrenner Davide Rebellin heeft gisteren de Grote Prijs van Zwitserland gewonnen. Na zijn overwinning in de Clasica San Sebastian, begin deze maand, behaalde Rebellin zijn tweede zege in een wereldbekerwedstrijd. De Deen Rolf S/orensen blijft leider in het tussenklassement.

De zege van Rebellin bevestigde het wielerbeeld van de afgelopen jaren. Na een loodzware maand juli zijn in de maand augustus slechts een paar renners in topvorm. In de afgelopen jaren wonnen de Brit Sciandri en de Italianen Tafi en Bortolami meerdere klassiekers in dezelfde maand. Gisteren bewees Rebellin dat hij momenteel over de beste benen beschikt.

Op de wielerbaan van Zürich was Rebellin net iets sneller dan de Duitser Jan Ullrich, die na een finishfoto de tweede plaats kreeg toebedeeld. Maarten den Bakker was de beste Nederlander met een zevende plaats. Hij bevond zich in de kopgroep van 35 renners, die in de Zwitserse hitte waren overgebleven. Rebellin reed in de eindsprint van kop af naar zijn derde seizoenszege. Eerder won hij dit jaar de Trophée des Grimpeurs.

De 26-jarige Rebellin geldt als één van de grootste wielertalenten van Italië. Hij werd als junior vergeleken met de campionissimo Francesco Moser. Bij de amateurs won hij in eigen land alle koersen die er te winnen vielen. Als professional had hij aanvankelijk moeite aan de hooggespannen verwachtingen te voldoen. In Italië rijden jonge wielrenners onder een enorme druk. Ze worden snel op een voetstuk geplaats en even snel met de grond gelijk gemaakt.

Rebellin beleefde vorig jaar zijn grote doorbraak. Hij reed zes dagen in de roze leiderstrui in de Giro d'Italia, waar hij ook een ritzege behaalde. Hij eindigde op de zesde plaats in de eindrangschikking. Rebellin begon zijn profloopbaan bij de beroemde Ferretti, de oude ploegbaas van MG. Vorig jaar reed hij bij Polti. Dit seizoen rijdt hij voor het eerste in buitenlandse dienst. Bij La Française des Jeux heeft hij een beschermde rol in de eendaagse wedstrijden.

Rebellin eindigde vorig jaar in bijna alle eendaagse wedstrijden bij de beste tien, waarmee hij als specialist in de klassiekers bekend raakte. In het begin van zijn loopbaan leek hij voorbestemd in de grote rondes uit te blinken. Vanaf gisteren geldt hij als één van de grootste favorieten voor het wereldkampioenschap, dat over anderhalve maand in het Spaanse San Sebastian wordt verreden. “Hoe lastiger de koers, hoe sneller ik sprint”, refereerde Rebellin aan het parcours in Baskenland.

De tweede plaats van Ullrich was misschien nog wel verrassender dan de eerste plaats van Rebellin. De 23-jarige Tourwinnaar heeft de afgelopen maand voornamelijk lucratieve kermiskoersen gefietst. In de Grote Prijs van Zwitserland bleek Ullrich nog even fris als in de Ronde van Frankrijk. Hij probeerde Rebellin tevergeefs te verrassen met een versnelling in de binnenbocht.