Volleyballers glibberen voorbij de Duitsers

GRONINGEN, 25 AUG. Op de valreep voorkwamen de Nederlandse volleyballers dat ze zich tijdens het WK-kwalificatietoernooi in Groningen aan competitievervalsing schuldig zouden maken. Na twee eenvoudige overwinningen op Kroatië en Oekranië speelde de ploeg van coach Toon Gerbrands tegen Duitsland beneden zijn normale niveau.

Lang leek het er op dat de Duitsers in drie sets zouden gaan winnen en daardoor ten koste van Oekraïne - naast Nederland - het tweede ticket voor het WK van volgend jaar zouden gaan bemachtigen.

Met bijna de hele B-ploeg op het veld voorkwam Nederland nog net een afgang. Van 0-2 werd het gistermiddag 3-2 voor de thuisploeg en dat was vooral een grote opluchting voor de bondscoach. Gerbrands had het heel vervelend gevonden als Oekraïne door toedoen van zijn ploeg zou zijn uitgeschakeld voor de WK-eindronde. “Dan had ik me schuldig gevoeld”, zei hij. “Een wedstrijd op zo'n manier weggeven is mijn aard niet. We kunnen tegen een ploeg als Duitsland slecht spelen en dan met 3-1 of 3-2 verliezen, maar 3-0 zou geen normale uitslag zijn geweest.”

Gerbrands liet tijdens de time-outs van de eerste twee sets ook duidelijk blijken ontevreden te zijn over het spel van zijn ploeg. “Dan ben ik echt niet aardig. Op die momenten kom ik ook niet in aanmerking voor een prijs van de bond tegen het vloeken. Dat hoeft ook niet. Wij zijn volwassen mensen onder elkaar en de spelers weten dat ik met mijn kritiek nooit iemand persoonlijk wil aanvallen. Maar soms moet nu eenmaal iets gezegd worden.”

Na afloop voerde Gerbrands de omstandigheden in Groningen als excuus aan. Het was ontzettend warm in de Martinihal en daardoor werd de speelvloer door de hoge luchtvochtigheid en het zweet van de spelers glad. Dat werkte remmend op het snelle spel van het Nederlandse basis-zestal. Voortdurend moesten de 'veegmeisjes' het veld op om de vloer droog te poetsen. Dat zorgde voor veel oponthoud. Spelverdeler Peter Blangé beaamde dat er op de gladde vloer angst was geweest voor blessures. “Maar”, gaf de aanvoerder toe, “misschien hadden we op een goed veld ook wel zo gespeeld. Het was slecht.”

Het had er, zo verzekerde Blangé, allemaal niets mee te maken dat Nederland al voor die laatste wedstrijd zeker was van plaatsing voor het WK. Want welke Nederlander wil nu niet van Duitsers winnen? Blangé zelf speelde vorig seizoen bij het Duitse Moers en trof aan de andere kant van het net drie voormalige clubgenoten. “Dus als iemand een reden had om niet te verliezen, was ik het wel”, zei de Voorburger.

Doorgaans vormen de Duitsers geen probleem voor het Nederlandse team. De wedstrijd in Groningen verliep echter geheel anders dan verwacht. Nederland begon zwak en de Duitsers, die eerder de cruciale wedstrijd tegen Oekraïne hadden verloren, pakten verbaasd de onverwachte kans en groeiden boven zichzelf uit. Ze wonnen verdiend de eerste twee sets met 15-9 en 15-6. Voor Gerbrands was dat het sein om in te grijpen. Hij bracht tweede spelverdeler Misha Latuhihin voor Blangé en Albert Cristina voor vice-aanvoerder Bas van de Goor op het veld. Later in die derde set kwamen daar Mark Broere (voor Schuil) en Mike van de Goor (voor Held) nog bij.

Maar ook in de nieuwe samenstelling ging het niet echt soepel. Duitsland kreeg op 15-14 zelfs twee matchpoints en een paar wisselspelers sprongen zelfs al het veld in omdat ze dachten dat het winnende punt was gescoord. Dat bleek te voorbarig. De Duitsers bleken niet bestand tegen de druk en gaven de winst met 17-15 nog uit handen. “Ik heb aan het slot van die derde set tot de volleybal-god gebeden om Nederland in het voetbal Duitsland te laten verslaan, als wij in het volleybal dan maar een keer zouden kunnen winnen. Het mocht helaas niet zo zijn”, zei de teleurgestelde Duitse coach Olof Kortmann naderhand.

Het verlies van de cruciale derde set zorgde voor grote ontgoocheling bij de Duitse spelers. Ze wisten dat ze hun WK-kwalificatie definitief hadden verspeeld, want een zege van 3-1 of 3-2 zou niet genoeg zijn geweest. Apatisch speelden ze de wedstrijd uit en was het voor Nederland niet echt een probleem om de twee volgende sets (15-8 en 15-13) en daarmee de hele wedstrijd te winnen. De staande ovatie die de thuisploeg na het laatste punt van het vele Groningse publiek kreeg, was dan ook wat overdreven, óf het applaus moet alleen voor Misha Latuhihin bestemd zijn geweest die als vervanger van Blangé de Nederlandse ploeg weer net op tijd op het rechte pad zette.

Bij het EK, dat volgende maand in Nederland wordt gespeeld, zal Latuhihin toch weer gewoon wisselspeler zijn. Want Gerbrands is niet verontrust geraakt door een matige wedstrijd tegen Duitsland. Hij heeft nog anderhalve week de tijd om zijn ploeg voor te bereiden. De grootste zorg geldt Richard Schuil die na het herstel van zijn langdurige enkelblessure nog niet zijn oude vorm heeft bereikt. Maar ook daarover maakt de coach zich geen zorgen. Hij zag alleen maar positieve effecten van de confrontatie tegen de Duitsers. Niemand raakte geblesseerd op de gladde speelvloer, de wisselspelers kregen de nodige speeltijd en de ploeg is weer eens waarschuwd voor op papier minder sterke opponenten.

Nederland speelt bij het komende EK zijn tweede wedstrijd tegen Oekraïne. Daarom is Gerbrands blij dat deze ploeg zich in Groningen voor de WK-eindronde heeft geplaatst, en niet Duitsland. “Dat zouden de Oekraïners ons op het EK waarschijnlijk betaald hebben willen zetten. Die emotie is er nu gelukkig uit.”

    • Hans Klippus