VN melden moord op Tutsi's in Rwanda

GENÈVE, 25 AUG. In Rwanda zijn 124 mensen gedood tijdens een aanval door gewapende Hutu's op een kamp voor Tutsi-vluchtelingen uit het voormalige Zaïre. Dat meldde het Hoge commissariaat voor vluchtelingen van de Verenigde Naties (UNHCR) dit weekeinde. Woordvoerder Pam O'Toole zei dat een team van het UNHCR zondag naar het gebied in het noordwesten van Rwanda zou reizen om het voorval te onderzoeken.

De jongste berichten over het incident, dat zich donderdagavond voltrok, melden 107 dode vluchtelingen en 17 andere dodelijke slachtoffers, van wie de meesten waarschijnlijk behoorden tot de aanvallers. “Het lijkt erop dat de vluchtelingen in het kamp terugvochten”, aldus O'Toole.

Volgens het UNHCR zijn de Tutsi's, die waren gevlucht voor gewapende botsingen tussen etnische groepen in Masisi, een grenssdistrict in het voormalige Zaïre, met kapmessen om het leven gebracht, hoewel er ook vuurwapens zouden zijn gebruikt.

Het door Tutsi's gedomineerde bewind in Rwanda, dat aan de macht kwam na de genocide op Tutsi's en gematigde Hutu's in 1994, geeft Hutu-rebellen de schuld van de jongste aanval op het kamp Mudende, nabij de grensstad Gisenyi. De rebellen hebben de strijd aangebonden met het nieuwe Rwandese leger, dat steun verleende aan de revolte tegen de regering van ex-president Mobutu. Die opstand brak uit na onderdrukking van etnische Tutsi's in het oosten van Zaïre.

O'Toole zei dat het UNHCR zich zorgen maakt over de kennelijke betrokkenheid van Hutu's uit dorpen in de buurt van Mudende, die zijn teruggekeerd uit vluchtelingenkampen in voormalig Zaïre. Zij zouden de aanval op de ontheemde Tutsi's hebben geopend. (AFP, Reuter)