Teamsters door illegale betaling in opspraak

WASHINGTON, 25 AUG. Een snel groeiend financieel schandaal heeft de Amerikaanse Teamsters-vakbond ernstig in opspraak gebracht, enkele dagen nadat de bond als overwinnaar tevoorschijn was gekomen uit de grote staking bij het bezorgbedrijf UPS.

Ook de Democratische partij dreigt in het schandaal verwikkeld te raken.

Gisteren drong James P. Hoffa, de zoon van de legendarische Teamster-leider James R. (Jimmy) Hoffa, aan op het onmiddellijke aftreden van de huidige voorzitter van bond, James Carey. Vorig jaar december verloor Hoffa jr. op het nippertje de bittere strijd om het voorzitterschap van de bond. Maar vrijdag verklaarde een toezichthouder van de overheid die verkiezingen ongeldig, wegens illegale financiële bijdragen aan de campagne van Carey. De toezichthouder gaf opdracht tot nieuwe verkiezingen, waarin Carey en Hoffa elkaar nog eens het leiderschap van de 1,4 miljoen leden tellende bond zullen betwisten.

De nu gebleken corruptie binnen de bond is een zware tegenvaller voor de Amerikaanse overheid, die zich tientallen jaren heeft ingespannen om een eind te maken aan de traditie van corrupte praktijken bij de Teamsters. Hoffa sr. heeft daarvoor vier jaar in de gevangenis gezeten (voor hij in 1975 op mysterieuze wijze verdween, waarschijnlijk ontvoerd en vermoord door de georganiseerde misdaad). Carey, die in 1991 voor het eerst tot voorzitter werd gekozen, voerde campagne als hervormer, met als thema dat hij met corruptie korte metten zou maken. Uit het onderzoek van de federale toezichthouder is niet gebleken dat Carey zèlf zich schuldig heeft gemaakt aan ongeoorloofde praktijken. Maar wel is boven water gekomen dat medewerkers van hem geld van de vakbond hebben gebruikt voor zijn verkiezingscampagne. Carey heeft ontkend dat hij daarvan op de hoogte was.

Zijn kansen om Hoffa nog eens te verslaan zijn aanzienlijk. De uitkomst van de staking bij UPS, waarvan hij als de architect werd gezien, heeft zijn prestige veel goed gedaan. Maar zijn reputatie als 'Mr. Clean' heeft de afgelopen dagen een flinke knauw opgelopen.

Onderzoekers van de FBI en de Senaat blijken, onafhankelijk van de federale toezichthouder, óók illegale financiële praktijken van de Teamsters op het spoor te zijn gekomen. De bond zou geld hebben doorgesluisd naar de Democratische partij, in ruil voor hulp van de Democraten bij de campagne van Carey. De statuten van de Teamsters verbieden steun aan politieke partijen of kandidaten bij verkiezingen. De regering-Clinton wordt door de berichten in verlegenheid gebracht, omdat de weigering van de president om de UPS-staking te verbieden nu achteraf gezien kan worden als een wederdienst aan zijn geldschieter Carey.