Speculaties over overlopen N-Koreaan

TOKIO, 25 AUG. De Noordkoreaanse ambassadeur in Egypte is overgelopen naar een Westers land, zo bericht het Zuidkoreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag. De Noordkoreaanse ambassade in Egypte zelf spreekt het bericht echter tegen.

Het incident komt tien dagen na een zeldzaam geval van overlopen in omgekeerde richting: van zuid naar noord.

Dit weekeinde berichtte het Zuidkoreaanse persbureau Yonhap vanuit Cairo dat ambassadeur Jang Sung-gil en zijn vrouw sinds vrijdag spoorloos zijn. Vandaag zei een functionaris van het Zuidkoreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken dat “procedures in gang zijn gezet voor het asiel van Jang die nu de bescherming geniet van een derde land”. Een woordvoerder van de Noordkoreaanse ambassade zei vandaag echter dat “de ambassadeur in de ambassade is”, zonder dat iemand werd toegestaan de ambassadeur persoonlijk te spreken. Functionarissen van deze ambassade molesteerden vandaag journalisten die bij het pand polshoogte kwamen nemen.

Het Zuidkoreaanse persbureau Yonhap suggereert dat ambassadeur Jang en zijn vrouw zijn vertrokken naar Canada. Een jaar geleden liep hun 19-jarige zoon Chol-min over naar dat land. Ambassadeur Jang zou volgende maand naar Noord-Korea terugkeren na een ambtsperiode van drie jaar in Egypte. Ook het hoofd van de Noordkoreaanse handelsmissie in Parijs, Jang Sung-ho, en zijn familie zijn volgens Zuidkoreaanse functionarissen vorige week overgelopen naar het westen. Deze Jang is een oudere broer van ambassadeur Jang Sung-gil in Cairo. Een derde vlucht uit Noord-Korea had vanmorgen plaats bij de zwaarbewaakte grens met aartsvijand Zuid-Korea. Een 22-jarige Noordkoreaanse militair slaagde erin ongedeerd deze grens te passeren, aldus het Zuidkoreaanse ministerie van Defensie.

De Zuidkoreaanse regeringspartij zegt vandaag dat de gevallen van overlopen aantonen dat Noord-Korea zich in een crisis bevindt en op het punt staat ineen te storten. Eerder dit jaar liep een secretaris van de Noordkoreaanse Arbeiderspartij over naar het zuiden, de hoogste overloper uit het noorden tot dusver. De afgelopen drie jaar zijn in totaal zo'n 150 Noordkoreanen naar het zuiden uitgeweken.

Tien dagen geleden schrikte echter de Zuidkoreaanse politicus Oh Ik-jae het schiereiland op met een zeldzame uitwijking in omgekeerde richting, van zuid naar het communistische noorden. Oh was lid van de presidentiële adviescommissie voor Democratische en Vreedzame Hereniging en lid van de grootste oppositiepartij. Hij arriveerde op 15 augustus in Noord-Korea en zei bij aankomst het een “grenzeloze eer te vinden om welkom te zijn in deze fantastische samenleving die wordt geleid door de grote generaal Kim Jong-il”.

Oh werd 68 jaar geleden in het noordelijk deel van Korea geboren, maar vluchtte tijdens de Koreaanse Oorlog (1950-53) naar het zuiden. Een Zuidkoreaanse krant heeft gesuggereerd dat Oh al deze jaren als spion voor het noorden heeft gewerkt.

De incidenten komen in een periode dat de spanning op het schiereiland juist lijkt af te nemen. Zuid-Korea is vorige week begonnen met de bouw van kerncentrales in Noord-Korea in het kader van een Noordkoreaans-Amerikaans akkoord. Ook is Noord-Korea in gesprek met de VS, China en Zuid-Korea over een vredesakkoord en met Japan over het aangaan van diplomatieke relaties.