Spartanen ergeren zich aan vallende Feyenoorder Cruz

ROTTERDAM, 25 AUG. Julio Ricardo Cruz heeft sinds zijn komst bij Feyenoord zowel een positief als een negatief imago opgebouwd. De duurste aankoop uit de geschiedenis van de Rotterdamse club wordt door sommige kenners, zoals Willem van Hanegem, qua stijl vergeleken met Marco van Basten. Hans van der Zee, zijn collega-trainer van Sparta, vindt hem een “hele irritante jongen”. Hij is die mening toegedaan omdat Cruz de Schwalbe (theatraal gaan liggen bij licht lichamelijk contact) tot in de perfectie beheerst. Gérard de Nooijer liet zich gisteravond volledig in de luren leggen door de Argentijn. Mede daardoor trok Feyenoord in de derby tegen Sparta aan het langste eind: 3-1.

Gérard de Nooijer, Julio Cruz en scheidsrechter Jan Wegereef eisten een hoofdrol op in de bizarre ontmoeting. De Nooijer was van dit drietal de schlemiel. Maar dat had de verdediger toch grotendeels aan zichzelf te danken. Dat de eerste treffer van Feyenoord via zijn been in het doel belandde kon iedereen gebeuren. Cruz verlengde een voorzet van Henk Vos met een subtiele voetbeweging. De Nooijer wilde de bal in de baan van het schot wegtrappen. “Maar de bal ging 180 graden de andere kant op.”

Bij het tweede doelpunt van Feyenoord waren Cruz en zijn bewaker De Nooijer weer direct betrokken. In een duel in het strafschopgebied duwde De Nooijer de spits bij zijn schouder wat van zich af en als door een kogel getroffen ging de man van vele miljoenen naar de grond. Wegereef dacht geen seconde na en gaf Feyenoord een penalty die door Jean Paul van Gastel werd benut. De Nooijer ergerde zich en ging in de buurt van de middencirkel verhaal halen bij Wegereef. Aanhoudende protesten kostten hem een gele kaart.

Die onnodige bekeuring zou hem enkele minuten later noodlottig worden. Aan de zijlijn kwam hij in botsing met Cruz, waarbij het verdacht veel leek of hij zijn tegenstander weer onderuit haalde. Wegereef pakte opnieuw het gele karton en De Nooijer kon vertrekken. Kort voordat hij in de spelerstunnel verdween koelde hij zijn woede door een waterfles leeg te spuiten op een paar bewakers. Gérard de Nooijer had niet alleen zichzelf maar vooral ook zijn ploeggenoten een slechte dienst bewezen. Sparta speelde tot zijn vertrek met een numerieke meerderheid omdat Henk Fräser, die al eerder een gele kaart kreeg, al na een klein half uur was weggezonden wegens het onderuit sjorren van de doorgebroken Dennis de Nooijer.

Desondanks richtten de Spartanen de gifpijlen vooral op arbiter Wegereef uit Brielle die de verrassend goed spelende rechtsbuiten Moerad Amghizrad bij een 2-1 stand ook nog een glaszuivere strafschop had onthouden. De behendige aanvaller werd door Van Bronckhorst op de rand van het strafschopgebied onderuit getrokken. Gérard de Nooijer stond toen onder de douche. Maar Wegereef, die op de zogenaamde elitelijst staat, had het bij hèm al eerder verbruid. “Na de strafschop stapte mijn broer Dennis in eerste instantie op hem af. Hij accepteerde geen protesten en dreigde onmiddellijk met een gele kaart. Toen riep ik: 'Geef mij die kaart dan maar'. Tja, en vervolgens kreeg ik 'm ook. Vreemd natuurlijk, dat hij bij de overtreding in het strafschopgebied op Cruz geen geel gaf. Voetbal is emotie, je mag toch nog wel protesteren? Ik ben absoluut niet beledigend geweest. De tweede gele kaart was er in mijn ogen ook geen. Ik beoordeelde de bal verkeerd en Cruz viel over mijn knieën.”

De Nooijer vindt dat het arbitragekorps nu gewaarschuwd is voor de 'streken' van Cruz. “Ik hoop dat ze op hem gaan letten”, zegt hij zonder hand in eigen boezem te steken. En vervolgens om een collega niet zwart te maken: “Al is het natuurlijk ook zijn klasse dat hij zich op het juiste moment laat vallen.” Trainer Van der Zee is minder lovend over dat speciale talent. “Cruz past in het rijtje van Mahlas (de Griek van Vitesse, red.) en Bociek (de Pool van NEC) die bij het minste geringste duwtje al op de grond liggen. Ik kan daar geen waardering voor opbrengen. En Gérard de Nooijer? Twee gele kaarten binnen zes minuten is inderdaad wel wat veel.”

Feyenoord besliste de Rotterdamse derby door de kwaliteiten in de breedte. Niet eens zozeer op basis van een beter ingespeeld team of conditie. Want in de eerste fase van de tweede helft, toen er twee tientallen tegenover elkaar stonden, had Sparta het beste van het spel. Dennis de Nooijer maakte een prachtig tegendoelpunt nadat doelman Jurek Dudek te veel passen had genomen bij een uittrap. Uit de door Groenendijk genomen vrije trap schoot De Nooijer de bal over de muur in de kruising. Vervolgens ontstond er een fase waarin Feyenoord-trainer Arie Haan de aankopen Paul Bosvelt en Igor Korneev van de bank haalde. Eerder had al de teruggekeerde Ulrich van Gobbel zijn opwachting gemaakt. Frisse krachten van gelijkwaardige kwaliteit die de doorslag gaven. Een minuut na de blunder van Wegereef, waardoor Sparta op gelijke hoogte kon komen, scoorde Bosvelt 3-1 voor Feyenoord.

Kees van Wonderen verliet licht geblesseerd het veld. Maar kort voor de return tegen FC Jazz moet Arie Haan zich eerder zorgen maken over de wanorde in de defensie bij Feyenoord. Van Gobbel bewees dat hij nog niet is uitgegroeid tot een centrumverdediger, Leonardo Picun maakte een onbetrouwbare indruk en Graff liet zich regelmatig verrassen door een ex-amateur. Moerad Amghizrad, 22 jaar, geboren in Marokko en afkomstig van ONA, Olympia en Tonegido.

    • Erik Oudshoorn