Schade in Utrecht door onweer en slagregens

ROTTERDAM, 25 AUG. Hevig onweer, slagregens en windstoten hebben afgelopen nacht schade aangericht in vooral Midden-Nederland. Een 'onweercomplex' trok van Zuidwest-Nederland naar het noordoosten en bereikte boven de provincie Utrecht zijn zwaartepunt.

Het treinverkeer op de belangrijke verbinding Utrecht-Amersfoort lag tijdens de ochtendspits stil. Door blikseminslag in de bovenleiding werkten de seinen en wissels niet meer. Volgens een woordvoerder van de NS hebben enkele tienduizenden reizigers hiervan hinder ondervonden. Een machinist moest naar het ziekenhuis nadat hij in zijn cabine geraakt was door een stuk hout van een vallende boom.

Het onweercomplex - meerdere buien met een gezamenlijk oppervlak van honderd vierkante kilometer - trok rond elf uur 's avonds Nederland binnen. In een gebied van tien vierkante kilometer rond Bilthoven telde het KNMI vierhonderd bliksemontladingen. Binnen een uur viel hier dertig milliliter regen, een wolkbreuk.

In De Bilt sloeg de bliksem in in een oude alarminstallatie bij het KNMI-gebouw, waardoor een sirene afging. Tientallen ongeruste buurtbewoners belden de politie, sommigen vroegen of er oorlog was uitgebroken.

In Bilthoven werden enkele puien van renovatiewoningen weggeblazen en waaiden bomen om. Er vielen geen slachtoffers. In Utrecht stroomde een vergaderzaal van het stadhuis onder doordat het plafond doorweekt geraakt was. De elektriciteit werd korte tijd afgesloten.