Paus vraagt protestanten om vergeving

PARIJS, 25 AUG. Meer dan een miljoen mensen hebben gisteren de mis bijgewoond die onder leiding van paus Johannes-Paulus II op de renbaan van Longchamp bij Parijs werd gehouden. De mis was de afsluiting van de katholieke Wereldjeugddagen die vorige week in de Franse hoofdstad werden gehouden.

Tijdens de dienst herinnerde de paus aan de Bartholomeusnacht, waarbij op 24 augustus 1572 tienduizenden protestanten werden vermoord. Hij sprak van “een duistere gebeurtenis” in de politieke en godsdienstige geschiedenis van Frankrijk, waarin “christenen dingen deden die in de bijbel veroordeeld worden”. De paus voegde eraan toe: “Verschillen in religieuze tradities hoeven vandaag geen bron van tegenstelling en spanning meer te zijn.”

De Franse Protestantse Federatie was zeer tevreden met de woorden van de paus. Volgens een woordvoerder heeft de paus “een belangrijke verklaring afgelegd, waarin de kerk om vergeving vraagt en het verleden onder ogen wil zien”.

Honderdduizenden jongeren kwamen zaterdagnacht al in Longchamp bijeen in afwachting van de zondagse mis. In de ochtend hadden zij een menselijke keten om Parijs gelegd, als een cirkel van solidariteit. Daarbij kwam het tot schermutselingen met een groep van ongeveer 200 demonstranten die condooms uitdeelden uit protest tegen de opvattingen van de paus over seksualiteit en abortus.

De paus kondigde gisteren aan dat de volgende Wereldjeugddagen zullen worden gehouden in het jaar 2000 in Rome. De inmiddels 77-jarige, met zijn gezondheid tobbende kerkelijk leider sprak de hoop uit daarbij nog aanwezig te zijn. (Reuter, AFP, AP)