Onderzoek naar 'Franse' aanslagen heropend

ROTTERDAM, 25 AUG. Het Duitse openbare ministerie heeft het onderzoek heropend naar een serie moordaanslagen tussen 1956 en 1959 in Duitsland op wapenhandelaren en voorstanders van de Algerijnse onafhankelijkheid, aldus het Duitse blad Der Spiegel. De hernieuwde belangstelling volgt op uitspraken van de toenmalige co¨rdinator van de Franse geheime dienst, Constantin Melnik.

In vraaggesprekken naar aanleiding van de publicatie van zijn boek La Mort était leur Mission zei deze enkele malen dat Franse agenten voor deze aanslagen op Duits grondgebied verantwoordelijk waren.

De acht aanslagen in Duitsland volgden op rapporten van Franse spionnen dat de Algerijnse opstandelingen door Duitse handelaren van wapens werden voorzien. De toenmalige Duitse opsporingsambtenaren waren zich er overigens zeer goed van bewust dat Parijs achter de aanslagen zat. Zo bleek bij het onderzoek naar de aanslag op een Algerijnse advocaat dat de bestuurder van de auto van waaruit de schoten waren afgevuurd, een Frans paspoort had. Toen de Duitse autoriteiten Parijs om opheldering vroegen over de vermeende dader, Ben Ali Madani, kregen zij van het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken te horen dat het desbetreffende paspoort niet van Madani was.

Toen duidelijk werd dat ook een pro-Algerijnse afgevaardigde van de SPD in de Bondsdag de aandacht van de Fransen had getrokken, liet de Duitse regering Parijs weten dat het uit moest zijn met de aanslagen. Daarna verdween de zaak onmiddellijk in de doofpot. Bonn kende aan de verzoening tussen Frankrijk en Duitsland, die aan het einde van de jaren vijftig nog zeer fragiel was, zo'n grote belang toe dat verder onderzoek ongewenst werd geacht. Der Spiegel gaat er overigens van uit dat Bonn, dat door de uitspraken van Melnik wel gedwongen is de aanslagen opnieuw te onderzoeken, ook nu de Frans-Duitse betrekkingen niet wil belasten door zich met grote ijver op het onderzoek te storten.