Latijns Amerika wil vaste zetel in Veiligheidsraad

ASUNCION, 25 AUG. Latijns Amerika wil een permanente zetel in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties om uitdrukking te geven aan zijn groeiende invloed in de wereld. Dat hebben de presidenten van Argentinië en Brazilië zaterdag gezegd tijdens de jaarlijkse ontmoeting van de Groep van Rio in Asunción, de hoofdstad van Paraguay. Er is echter onenigheid over welk land de zetel zal bezetten.

Brazilië eist de zetel voor zich op, terwijl Argentinië heeft voorgesteld hem te laten rouleren tussen de verschillende Latijns-Amerikaanse staten. De presidenten van beide landen, de Braziliaan Fernando Cardoso en de Argentijn Carlos Menem, vonden wel dat de kwestie hun landen niet magverdelen.

“We zullen de zetel in de Veiligheidsraad benaderen als een positieve stap voor onze regio”, zei president Cardoso. “We willen onze stem laten horen, kunnen stemmen en vetorecht krijgen, welk land ons ook zal vertegenwoordigen.” (AFP, Reuter)