Kipketer en Barmasai lopen atletiekrecords

ROTTERDAM, 25 AUG. Bij de wereldkampioenschappen atletiek in Athene werden deze maand geen wereldrecords gebroken. De atleten waren moe, was de verklaring. Maar in de elf dagen na de WK is nu al zeven keer een wereldrecord verbroken. De ruime marge tussen de oude en de niewu toptijden zijn opvallend. Zo liep de Keniaan Bernard Barmasai gisteren in Keulen met zijn 7.55,72 op de 3.000 meter steeplechase bijna vier seconden sneller dan de oude recordhouder, zijn landgenoot Wilson Boit Kipketer.

Het tweede wereldrecord bij deze Duitse wedstrijd werd gelopen op de 800 meter. Wilson Kipketer scherpte zijn eigen tijd aan. Hij liep in Keulen 1.41,11, nadat hij anderhalve week geleden in Zürich 1.41,24 had gelopen. Kipketer was voor zijn race van plan een record te lopen. “Maar ik werd opgezweept door het publiek”, vertelde de Deense Keniaan na afloop. De eerste ronde ging nog een seconde langzamer dan bij zijn vorige recordrace. Kipketer zal nu voorlopig rust houden, maar start nog wel in de Grand Prix-finale van volgende maand in het Japanse Fukuoka. De 24-jarige Kipketer is daar kanshebber voor de hoofdprijs van 250.000 dollar.

De Kenianen hebben zes van de zeven records verbeterd. Naast Kipketer en Barmasai waren het vrijdag in Brussel Daniel Komen (5.000 meter) en Paul Tergat (10.000 meter) die voor opschudding zorgden met hun tijden. Op de steeplechase was het geen verrassing dat een Keniaan voor een wereldrecord zorgde. Dat nummer wordt al jaren beheerst door atleten uit het Afrikaanse land.

Anderhalve week geleden ontnam Wilson Boit Kipketer zijn veel bekendere landgenoot Moses Kiptanui het record. In Keulen werd het antwoord van Kiptanui verwacht. Na de laatste hindernis liep hij ook aan de leiding, maar hij werd op de laatste meters nog voorbijgelopen door de 23-jarige Barmasai. Hij liep 7.55,72 en ook Kiptanui bleef met 7.56,16 binnen de oude wereldtijd.

Kiptanui besloot pas op het laatste moment op zijn specialiteit te starten. Hij wilde eigenlijk de 3.000 meter zonder hindernissen lopen. Hij zei na afloop niet teleurgesteld te zijn. “Ik heb mijn persoonlijk record verbeterd en ben blij dat ik Barmasai heb kunnen helpen. Het seizoen is ook niet voorbij. Vooral de records op de steeplechase en de 10.000 meter kunnen scherper.”

De Duitse polsstokhoogspringer Tim Lobinger schaarde zich in Keulen bij het selecte groepje van vier atleten dat tot nu toe de zes meter heeft bedwongen. In zijn derde en laatste poging ging hij voor eigen publiek over die hoogte.

De Cubaanse Ana Fidelia Quirot liep in 1.54,82 de zesde tijd ooit op de 800 meter. Na de WK verloor de Cubaanse in drie achtereenvolgende wedstrijden van Maria Mutola, in Keulen bleef ze haar concurrente in de eindsprint juist voor. Letitia Vriesde werd op ruime afstand derde in 1.58,17. Stella Jongmans finishte als laatste in een tijd van 2.04,50.