Karadzic verliest monopolie op tv

BANJA LUKA/PALE, 25 AUG. Tegenstanders van de vroegere Bosnisch-Servische 'president' en verdachte van oorlogsmisdaden Radovan Karadzic zijn begonnen met het uitzenden van eigen televisieprogramma's vanuit Banja Luka. Aanhangers van de huidige president Biljana Plavšic verbraken gisteravond vanuit Banja Luka de verbindingen met de studio's in het hardliners-bolwerk in Pale.

Zij begonnen met een eigen nieuwsuitzending, waarmee de bevolking in de Servische republiek in Bosnië voor het eerst een keuze heeft bij het televisiekijken. Tot gisteren werden alle televisie-uitzendingen gecontroleerd door Pale, het hoofdkwartier van Karadzic. Vorige week zond 'Pale' beelden uit waarin de door de NAVO geleide vredesmacht SFOR werd vergeleken met de nazi's. Een soortgelijke scheiding werd gisteren aangebracht op de Bosnisch-Servische radio, aldus medewerkers.

Plavšic verwelkomde de splitsing tijdens een bijeenkomst met 5.000 aanhangers in Banja Luka en zei dat versterking van de steun van het leger de volgende stap is. Nadat de regering van de republiek eerder dit weekeinde liet weten alle contacten met de president te verbreken omdat zij zich niet aan de grondwet houdt, zei Plavšic tot de menigte in Banja Luka dat zij de opperbevelhebber is van het leger, en niet Karadzic's belangrijkste medewerker Momcilo Krajišnik.

“Ik waarschuw enkele gewetenloze commandanten en generaals zorgvuldig te bedenken wat het zou betekenen als Krajišnik de opperbevelhebber zou zijn”, zei Plavšic. Zij wilde vandaag een vergadering met de generale staf beleggen, maar deze is uitgesteld tot morgen. De vergadering moet uitwijzen hoe groot de steun van het leger voor Plavšic is. Afgelopen vrijdag keerde de generale staf zich in een verklaring tegen haar, maar volgens andere berichten wordt het sterke Eerste Krajina Korps in Banja Luka tot het Plavšic-kamp gerekend.

De regering van de Servische republiek vindt het onaanvaardbaar dat Plavšic zich weigert neer te leggen bij de uitspraak van het Constitutionele Hof dat de ontbinding van het parlement door haar als ongrondwettelijk bestempelde. Ook het ontslag van de minister van Binnenlandse Zaken stuitte op kritiek van de regering in Pale. Alle besluiten en daden van Plavsic zullen in de toekomst worden beschouwd als “illegaal, onwettig en niet-verplichtend”, verklaarde de regering.

Plavsic krijgt in haar strijd steun van het Westen en SFOR. De internationale gemeenschap schiet haar de laatste dagen regelmatig te hulp, omdat de pragmatische politica zich steeds nadrukkelijker uitspreekt voor naleving van de vredesakkoorden van Dayton.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken, Robin Cook, heeft gisteren tegen de The Observer gezegd dat Karadzic en andere verdachten van oorlogsmisdaden ook in Bosnië terecht kunnen staan, in plaats van in Den Haag. (Reuter, AP)