Hoopgevende tussenstop voor zwemploeg

SEVILLA, 25 AUG. Een tussenstop op weg naar Australië. Met die gedachte in het achterhoofd stapte de Nederlandse zwemploeg vier weken geleden op het vliegtuig naar Spanje. Na de trainingsstage in Granada gold bij de EK in Sevilla kwalificatie voor de WK als het hoogste doel. Met het oog op de mondiale titelstrijd, die over ruim vier maanden in Perth begint, waren podiumplaatsen in de ogen van de technische staf van minder groot belang dan de tijden die zouden worden neergezet.

Meer dan een tussenstop werd het de afgelopen zes dagen ook niet in het Palacio de Deportes de San Pablo, zij het wel een tussenstop met perspectieven voor de nabije toekomst. Na vijf medailles, zes nationale records en twintig finaleplaatsen sprak bondscoach Dekker gisteren van “een positief toernooi”.

Maar wie tevredenheid vermoedde bij de bondscoach kwam bedrogen uit. “Een aantal mensen is hier door het ijs gezakt en is duidelijk te laat met de voorbereidingen begonnen.” Namen wilde Dekker niet noemen, maar een blik op de uitslagenlijst leert dat hij doelde op Dennis Rijnbeek, Minouche Smit, Brenda Starink en Patricia Stokkers. Geen van allen verbeterde de afgelopen dagen in Sevilla een persoonlijk record en naar de maatstaven van de technische staf is dat een minimale vereiste op een groot internationaal toernooi.

Dekker en de zijnen zetten hoog in bij de WK. In Perth gelden geen excuses meer, zoals PSV-trainer Jacco Verhaeren gisteren benadrukte. “Daar word je gewoon eerste, tweede of derde. Of sta je in de finale met een dik persoonlijk record. Andere mogelijkheden zijn er niet.” De groep-Rijnbeek heeft inmiddels het advies gekregen de trainingsintensiteit op te voeren of anders op zoek te gaan naar andere bezigheden. Bij de Open Duitse kampioenschappen in november of de winterkampioenschappen van begin december in eigen land volgt een laatste herkansing voor deze zwemmers om een plaats in de WK-ploeg af te dwingen.

In Sevilla verschenen liefst 22 Nederlandse zwemmers aan de start. Dat was sinds 1962 niet meer gebeurd, al haastte bondscoördinator Ad Roskam bij aanvang van het toernooi te verklaren dat de estafetteploegen daarvoor verantwoordelijk waren en de zwembond (KNZB) meer waarde hecht aan kwaliteit dan aan kwantiteit. Andere sleutelbegrippen in het KNZB-topsportbeleid zijn samenwerking met zwemverenigingen en clubtrainers, individuele begeleiding en eigen verantwoordelijkheid.

Twee jaar geleden wierp dat beleid de eerste vruchten af. Twaalf maanden na het WK-fiasco van 1994 in Rome behaalde de negentien man sterke zwemploeg bij de EK in Wenen drie medailles. Vorig jaar in Atlanta werd die lijn doorgetrokken met twee bronzen medailles voor Kirsten Vlieghuis en eervolle klasseringen voor Pieter van den Hoogenband en Marcel Wouda.

Voor de verandering gaven de mannen de afgelopen zes dagen de toon aan in het water van Sevilla. Jarenlang dobberden zij anoniem rond, op gepaste afstand van hun vrouwelijke collega's. Maar onder impuls van Van den Hoogenband en Wouda steeg een aantal nieuwe krachten in Spanje boven zichzelf uit. Met name het internationale debuut van de 20-jarige Martijn Zuijdweg, met twee persoonlijke records in de estafetteploeg, stemde de technische staf tevreden.

Wouda maakte zijn rol als kopman meer dan waar. Met indrukwekkend machtsvertoon won hij woensdag de 400 meter wisselslag, een van de zwaarste disciplines. Amper bekomen van de inspanningen dook de Brabander andermaal het water in en leidde hij als slotzwemmer de 4x200 meter estafetteploeg naar het zilver. Gisteren bevestigde de PSV'er zijn status van wereldtopper door de 200 meter wisselslag op zijn naam te schrijven.

Clubgenoot Van den Hoogenband kan terugkijken op een wisselvallig toernooi. Op de individuele nummers liet het 19-jarige talent het afweten, maar op de estafette-onderdelen etaleerde hij zijn bijzondere talenten. Tot twee keer toe was hij daarin sneller dan op de individuele 100 en 200 vrije slag.

Voor Van den Hoogenband gold het excuus van een korte voorbereiding in verband, al zocht hij het zelf meer in gemakzucht. Enigszins getergd verliet de vrije-slagspecialist Sevilla, maar niet nadat hij de belofte had gedaan om in Perth van zich te laten horen. Voor iemand met zijn staat van dienst klonk dat als een serieuze waarschuwing aan het adres van de internationale sprintelite.

    • Mark Hoogstad