HEATHER'S ANTIGUA RUM PUNCH

Mijn zuster Heather heeft vroeger als beroeps-bartender gewerkt. Wat als vakantiebaan tussen semesters aan de universiteit door begon, groeide uit tot een jarenlange loopbaan. Zij heeft het vak op verschillende interessante plaatsen uitgeoefend. Toen zij net 21 en een vrij tenger meisje was, werkte zij in Prince Rupert in 'the Pacific Northwest', niet ver van Alaska.

In die tijd (ongeveer 25 jaar geleden) werden de bars in die plaats bevolkt door houthakkers en vissers, en je moest zeer zeker van jezelf zijn om in dat milieu één werkdag te overleven. Met haar verhalen over die tijd, waarvan de meeste niet voor deze kolom geschikt zijn, zou je een boek kunnen vullen. Haar zwerflust heeft haar uiteindelijk naar het Caraïbische gebied gebracht, waar zij een aantal jaren op het eiland Antigua werkte. Zij was daar manager van een strandbar/restaurant voor toeristen. Op de dranklijst stonden ten minste vijftig verschillende soorten cocktails, die zij natuurlijk allemaal zonder nadenken en razendsnel moest maken.

Tijdens mijn bezoek aan Canada, vorige maand, had mijn familie haar kennis een paar keer hard nodig. Eén keer bij een uitgebreide borrelavond voor vrienden en familieleden had een gast iets te diep in het water gekeken, maar wilde toch nog een gin-tonic. “Laat maar aan mij over”, zei mijn zus. Zij ging de keuken in met een cocktailglas. De rand van het glas wreef ze in met een theelepel gin en ze sprenkelde een paar druppels gin over de ijsblokjes in het glas. Daarna deed zij er een schijfje citroen in en schonk het glas tot aan de rand vol met bruisende tonic. De dorstige gast was dolblij met de cocktail en de rest van de avond verliep verder vredig.

Verreweg haar belangrijkste advies was echter om onderstaande rumpunch te serveren bij het vijftigjarig huwelijksfeest van onze ouders. Deze heerlijk verfrissende punch heeft net genoeg pit om gasten spraakzaam te maken. Deze prachtige fruit-bloemen-ijsring is zowel praktisch als decoratief.

Voor 7,5 liter

1 fles bruine rum, gekoeld

1 fles lichte rum, gekoeld

3 liter vers ananassap, gekoeld

3 liter tropische-vruchtensap als passievruchten, mango, guave of een mengsel, gekoeld.

Angostura, naar smaak

2 eetlepels grenadine

Doe alle ingrediënten voor de rumpunch in een grote glazen schaal en meng goed. Garneer met de ijsring van verse vruchten en bloemen (recept hieronder).

IJsring met verse vruchten en bloemen

1 ringvorm (tulbandvorm) van circa 23 centimeter doorsnee

100 gram verse aardbeien

100 gram verse mango

100 gram bosbessen

kleine handvol bosviooltjes

kleine handvol Oostindische-kersbloemen

Het is van belang dat u ofwel de bloemen goed wast, of dat u precies weet waar de bloemen vandaan komen en dat ze onbespoten zijn. Schik het fruit en de bloemen in de ringvorm en giet er koud water over. Zet de ringvorm een aantal uren in het vriesvak tot het water volledig bevroren is. Gebruik om de rumpunch op een attractieve manier koud te houden.

    • Kim Maclean