Half jaar cel voor 4 leden Ajax-aanhang

HAARLEM, 25 AUG. De politierechter in Haarlem heeft vanmorgen vier Ajax-supporters veroordeeld tot zes maanden gevangenisstraf, waarvan twee maanden voorwaardelijk, wegens betrokkenheid bij de massale vechtpartij tussen aanhangers van Ajax en Feyenoord op 23 maart van dit jaar in Beverwijk. Bij deze 'veldslag' kwam de 35-jarige Ajax-fan Carlo Picornie om het leven.

Politierechter mr. C. Beijer-Lazonder legde twee Amsterdammers een stadionverbod op van twee jaar, de andere twee mogen een jaar lang geen voetbalwedstrijden bezoeken. Volgens de politierechter is ieders aandeel in de vechtpartij bewezen doordat ze aanwezig waren op het terrein bij de Bazar van Beverwijk. De verdachten was in eerste instantie openlijke geweldpleging ten laste gelegd, maar dat kon slechts in één geval worden bewezen.

De betrokkenheid van de Ajax-aanhangers achtte de politierechter zo ernstig dat zij in de meeste gevallen hoger vonniste dan de officier van justitie had geëist. Deze gang van zaken kan ook gevolgen hebben voor de negen Feyenoord-supporters die vorige week voor de rechtbank moesten verschijnen wegens doodslag (Picornie) en poging tot doodslag (Joos). De politierechter die vandaag de zitting leidt, maakt tevens deel uit van de strafkamer die de zwaardere zaken moet beoordelen. De uitspraken in die zaken volgen nog.