Ex-DDR-leider Krenz tot 6,5 jaar veroordeeld

BONN, 25 AUG. Egon Krenz, de laatste staats- en partijleider van de DDR, is vanmorgen veroordeeld tot 6,5 jaar gevangenis. Krenz (60) was aangeklaagd voor zijn betrokkenheid bij het doodschieten van Oost-Duitse burgers, die de communistische DDR wilden ontvluchten.

Twee andere politieke kopstukken, die net als Krenz leden waren van het machtige politburo in de DDR, kregen elk drie jaar celstraf. Het gaat om Günter Schabowski (68) en Günther Kleiber (65). Schabowski was partijchef van Oost-Berlijn, Kleiber de economische partij-ideoloog.

Alle drie werden schuldig bevonden aan drievoudige doodslag bij de grens tussen Oost- en West-Berlijn. De president van de Berlijnse rechtbank, die hen veroordeelde, achtte het drietal persoonlijk medeverantwoordelijk aan de dood van vier DDR-vluchtelingen. Eind juli had de procureur-generaal veel hogere straffen tegen de drie geëist. Tegen Krenz eiste hij elf jaar cel, tegen Schabowski negen jaar en tegen Kleiber 7,5 jaar.

De verdediging eiste vrijspraak. Krenz heeft steeds onderstreept dat de verantwoordelijkheid voor het optreden aan de grens bij de toenmalige Sovjet-Unie lag. De DDR was als staat niet soeverein, beweerde Krenz.

Gedurende het anderhalf jaar durende proces bleven de drie verdachten op vrije voeten. Het trio hoefde niet in voorarrest. Bij een veroordeling is arrestatie in de rechtszaal mogelijk, maar het was rond het middaguur nog niet duidelijk of de drie direct na de uitspraak aangehouden zouden worden of dat ze in afwachting van hoger beroep thuis kunnen blijven.

Een woordvoerster van de Groene Partij in Berlijn zei in een reactie met het oordeel van de rechter te kunnen instemmen. “Onmenselijkheid moet bestraft worden.” De Groenen zijn het niet eens met de kritiek van de PDS, de opvolger van de vroegere Oost-Duitse communistische partij, dat de hele DDR in de beklaagdenbank zit. “Oud-partijleden proberen te suggereren dat er een eenheid tussen de staat en de bevolking bestond. Maar de gewone burger in de voormalige DDR voelt zich door dit proces beslist niet aangeklaagd”, aldus de woordvoerster van de Groenen.

Sinds de hereniging van de twee Duitslanden in 1990 probeert de Duitse justitie degenen, die zich tijdens het communistische regime schuldig hebben gemaakt aan overtreding van de rechten van de mens achter slot en grendel te krijgen. Tijdens het vroegere DDR-bewind zijn bij vluchtpogingen honderden burgers het slachtoffer geworden van geweervuur van grenswachten.

De afgelopen jaren zijn 55 leden van de veiligheidstroepen bij de grens, gewone soldaten en generaals, in de zogenaamde 'Muurprocessen' veroordeeld. De Duitse justitie werd de laatste jaren herhaaldelijk door slachtoffers van het DDR-bewind verweten dat de 'kleintjes' moesten hangen en dat ze de grote jongens liet lopen.

    • Michèle de Waard