Dynabyte: bod op deel Commodore

ZWOLLE, 25 AUG. De computerketen Dynabyte uit Zwolle heeft een bod uitgebracht op een aantal onderdelen van branchegenoot Commodore. Het bedrijf uit Nieuw Vennep vroeg vorige week maandag uitstel van betaling aan. Donderdag volgde de faillissementsaanvraag. De rechter doet morgen uitspraak.

“We hebben een bod uitgebracht op in ieder geval twintig winkels van Commodore. We bieden verder op de naam Commodore en op de voorraden bij de fabriek”, zei woordvoerder M. Distel van Dynabyte gisteravond. Dynabyte brengt het bod uit met een “strategische partner”. De naam wil Distel niet noemen. “Er waren al langer plannen voor samenwerking. Dat doen we nu bij deze transactie.”

Hoewel er ook andere kapers op de kust zijn, acht Distel de kans van slagen voor zijn bedrijf vrij groot. “Wij nemen een groot deel van het personeel over”, zei hij. “Dat zullen de bewindvoerders zwaar laten meewegen. We hebben zo'n man of tachtig nodig.”

Commodore telt officieel nog circa 450 werknemers, maar een deel daarvan heeft al een goed heenkomen gezocht, aldus Distel. “Commodore heeft ook niet meer 35 winkels, zoals was gezegd. Een aantal panden staat leeg.” Dynabyte hoopt vandaag uitsluitsel van de bewindvoerders te krijgen.

Dynabyte, zelf twee jaar geleden ontstaan uit een samengaan van Megaworld en Byte, heeft zeventien winkels en assembleert bovendien computers onder eigen naam. Het lijkt erop dat de onderneming niet geïnteresseerd is in Commodores assemblagehal in Nieuw-Vennep, met een jaarlijkse capaciteit van een half miljoen pc's.

Het Zwolse bedrijf heeft ongeveer honderd mensen in dienst. Qua omzet is Dynabyte groter dan Commodore en het gemiddelde winkelvloeroppervlak per winkel het dubbele, zo schat Distel. Dynabyte wil graag groeien. “We hebben een platte organisatie en dus niet die enorme overhead als sommige andere.” Distel is in ieder geval geïnteresseerd in de Commodore-winkels in Amsterdam, Eindhoven, Breda, Tilburg en in Limburg.

Commodore, vorig jaar rond deze tijd doorgestart uit het faillisssement van Escom Nederland, raakte onlangs in financiële problemen. De verkoop van computers aan particulieren stagneerde en de dure dollar vrat de smalle winstmarges weg. Zeer recent strandde overname-besprekingen door de Bossche computerfabrikant Tulip. Wel zou ook Tulip een bod hebben uitgebracht op de bijna-failliete boedel. Na mislukte gesprekken met nieuwe geldschieters zag Commodore zich vorige week genoodzaakt uitstel van betaling aan te vragen. (ANP)