Drie doden in bus na klap tegen hoogtebalk

ROTTERDAM, 25 AUG. Drie voetballers van voetbalvereniging HSV de Zuidvogels uit Huizen zijn afgelopen zaterdagavond nabij Papendrecht dodelijk verongelukt doordat hun hoofden, die uit het noodluik van een dubbeldeks bus staken, tegen een stalen hoogtebalk sloegen.

De supporters en spelers van de zaterdagclub de Zuidvogels waren op weg naar huis na een vriendschappelijke wedstrijd in het Brabantse Lage Zwaluwe. Ondanks waarschuwingen van de buschauffeur openden de slachtoffers het noodluik van de bus. Toen de bus de oprit van de A15 bij Papendrecht opreed werd een klap tegen een hoogtebalk de drie jongens fataal. De balk hangt op ongeveer vier meter hoogte om vrachtwagens te wijzen op enkele viaducten.

De chauffeur van de bus blijkt van het ongeluk niets te hebben gemerkt. De stalen balk zou moeilijk zichtbaar zijn geweest, omdat het al donker was. De chauffeur werd op het ongeval geattendeerd door passagiers die op het bovendek zaten.

Het is het derde ernstige ongeluk met personen die uit het noodluik van een bus steken in de afgelopen twee jaar. Twee jaar geleden sloeg een 15-jarig meisje met haar hoofd tegen een brug bij Enkhuizen. Vorig jaar verongelukte een jongen die in Zwolle op een bus was geklommen.

Volgens een woordvoerder van Veilig Verkeer Nederland (VVN) is het zaak dat buschauffeurs toestemming van hun werkgevers krijgen hun voertuig direct langs de kant te zetten, als mensen ondanks waarschuwingen het noodluik openen. “Het is geen oplossing om de noodluiken te vergrendelen, mensen moeten daar gewoon met hun handen van afblijven. De chauffeur moet daarop worden geattendeerd door een zoemer en zonodig de bus stoppen”, aldus de woordvoerder van VVN.

Afgelopen weekeinde vielen er nog tien slachtoffers door verkeersongelukken.