Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Clinton vraagt ruimte voor handelsoverleg

EDGARTOWN, 25 AUG. President Clinton heeft zaterdag het Congres gevraagd zijn regering de bevoegdheid te geven om over nieuwe handelsakkoorden te onderhandelen met Zuid-Amerikaanse en Aziatische landen waar de economie snel groeit. “Als wij deze nieuwe kansen niet grijpen, zullen onze concurrenten dat zeker doen”, zei Clinton in een verklaring vanaf zijn vakantieverblijf op Martha's Vineyard, een eiland voor de kust van Massachusetts.

Clinton markeerde met zijn toespraak het begin van een grote campagne dit najaar voor een fast track authority. Met die bevoegdheid voor de regering geeft het Congres zijn recht op om handelsakkoorden te amenderen. Het parlement stemt dan in met een procedure waarbij dergelijke akkoorden alleen kunnen worden goedgekeurd of verworpen. Anders zou de parlementaire behandeling jaren kunnen vergen.

In een toelichting verklaarde woordvoerder Barry Toiv van het Witte Huis dat Clinton met zijn toespraak vooruitliep op een formeel voorstel aan het Congres dat volgende maand wordt verwacht, omdat de regering veel bezwaren van de oppositie verwacht. “Het wordt een hard gevecht, zonder twijfel, maar we denken te gaan winnen”, aldus Toiv.

Vakbonden hebben zich in de strijd tegen Clintons streven geworpen met het argument dat Amerikaanse banen zijn verdwenen door de deelname van de VS in NAFTA, de vrijhandelsovereenkomst met Mexico en Canada. Voorzitter Ron Carey van de transportvakbond Teamsters zei vorige week nog dat de overeenkomsten die op basis van NAFTA zijn gesloten, een 'weggooi-werknemer concept' hebben opgeleverd: “Gooi banen van Amerikaanse werknemers weg, exploiteer arbeiders in landen als Mexico voor 4 dollar per dag en zodra ze zich organiseren verplaats je hen van de ene plaats naar de andere.”

Het eerste land waarmee de Amerikaanse regering een nieuw handelsakkoord wil sluiten is Chili. Uitbreiding van de Amerikaanse export is volgens president Clinton nodig om hoogbetaalde banen voor landgenoten te creëren. (Reuter)