Bond tegen politietaken stadswachten

AMSTERDAM, 25 AUG. Stadswachten, veelal langdurig werklozen met een Melkertbaan, worden ingezet voor politietaken. Dat signaleert de Nederlandse Politiebond (NPB) op grond van informatie uit de regiokorpsen.

Volgens de NPB worden stadswachten onder meer ingezet voor arrestantenzorg, zijn zij soms tweede man in een surveillancewagen van de politie en treden zij op tegen lichte verkeersovertredingen, zoals fietsen op de stoep.

Voorzitter J.F.W. van Duijn van de bond noemt dit “zorgwekkend”. “Stadswachten mogen dat niet en zijn er niet voor opgeleid. Stel dat er iets fout gaat met een arrestant, wat nog weleens voorkomt. Je moet er toch niet aan denken dat je dat een stadswacht in de schoenen moet schuiven”, aldus Van Duijn. Hij wijst erop dat stadswachten te laag betaald worden voor het werk dat zij in de praktijk doen. De ongeveer 3.500 stadswachten verdienen maximaal 120 procent van het minimumloon.

Van Duijn wijt de oneigenlijke inzet van stadswachten aan de politiek. “Er is kennelijk te weinig politie. Sinds de reorganisatie hebben veel gemeenten helemaal geen eigen politie meer. Die verzinnen dan wat anders. Ze willen een stukje veiligheid toch zelf kunnen beïnvloeden.”

De stichting Stadswacht Nederland, die stadswachtprojecten ondersteunt en begeleidt, zegt de bevindingen van de NPB niet te kunnen bevestigen. “Maar als het waar is zijn wij het er absoluut mee oneens dat dit gebeurt.”

De officiële taak van de stadswacht is 'preventief aanwezig' te zijn op straat, mensen aan te spreken op hinderlijk gedrag, 'oog en oor' te zijn voor de politie en gastheer of -vrouw namens de gemeente. Stadswachten dragen een uniform maar geen wapen of handboeien en zij hebben geen opsporingsbevoegdheid.

De ministers Dijkstal (Binnenlandse Zaken) en Melkert (Sociale Zaken) willen de stadswachten op termijn onderbrengen bij de politie. Nu zijn ze nog in dienst van stichtingen of bedrijven die hen uitlenen aan politie of gemeente.