Bewoners Montserrat geevacueerd

Foto: ..LE: GERALDS - Enkele inwoners van het door een vulkaanuitbarsting bedreigde Caraïbische eiland Montserrat wachten op evacuatie. De Britse regering heeft een plan voorgesteld waarbij iedereen die het eiland - een Britse kolonie - verlaat een 'verhuispremie' krijgt van 4.000 dollar (ruim 8.000 gulden).

Slechts twintig mensen waren zaterdag bereid te vertrekken. De Britse minister van Internationale Ontwikkeling, Clare Short, zei zondag in een vraaggesprek met de Britse krant The Observer dat het aanbod niet verhoogd zal worden. Ze beschuldigde de eilandregering van “hysterische paniekzaaierij”.

Het bedrag is gelijk aan een gemiddeld zesmaandelijks inkomen op het eiland, aldus Short. Groot-Brittannië heeft sinds de vulkaan in juni 1995 actief werd al 40 miljoen pond (130 miljoen gulden) ondersteuning aan het eiland gegeven. Ongeveer 10,5 miljoen pond is opzij gezet voor de vrijwillige evacuatie van het eiland, die woensdag begon. Zo'n 800 mensen, van een resterende bevolking van ongeveer 5.000 zielen, zouden zich voor de evacuatie hebben opgegeven. (Foto AP)