Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Voeding

België sluit vierde bedrijf om BSE-vlees

BRUSSEL, 25 AUG. Het Belgische ministerie van Volksgezondheid heeft het vleesverwerkend bedrijf Belga-Meat uit Wijnegem, bij Antwerpen, gesloten wegens verdenking van illegale handel in Brits rundvlees. Belga-Meat is het vierde Belgische bedrijf dat deze zomer wegens vermoedens van vleesfraude werd gesloten.

Brits rundvlees mag sinds maart vorig jaar niet meer worden uitgevoerd om verspreiding tegen te gaan van de gekke-koeienziekte (BSE) die mogelijk leidt tot de voor mensen dodelijke ziekte Creutzfeldt-Jakob.

In een reactie op de jongste sluiting zei minister Colla (Volksgezondheid) voor de BRTN-radio niet uit te sluiten dat “een Nederlands bedrijf, of een Nederlander betrokken is”. Colla noemde het “triestig en treurig” dat Belgische bedrijven en Belgische malafide personen betrokken partij zijn, “maar het is evenzeer duidelijk dat de Fransen en Nederlanders hier een vinger in de pap hebben.”

Belga-Meat werd betrapt op fraude na controle op verzoek van Colla. Inspecteurs zouden de zwendel hebben ontdekt toen een lading van 44 ton rundvlees na verzending terugkeerde. Vorige week legde het ministerie ook de vleesuitsnijderij Verbist uit Izegem stil in verband met geknoei met de herkomst van vlees. Onduidelijk is nog of het hier ook om verboden Brits rundvlees gaat. Verwacht wordt dat meer sluitingen volgen.