Adjunct gebruikte GVB-geld voor eigen hulpfonds

AMSTERDAM, 25 AUG. De adjunct-directeur van het noodlijdende Amsterdamse gemeentelijk vervoerbedrijf (GVB), J. Tjon A Ten, heeft 27.626 gulden uit de kas van het GVB gebruikt voor een eigen stichting. Hij gaf het geld als voorschot aan de Stichting Projectondersteuning Suriname (SPS), die hij in 1991 oprichtte om de 'allerarmsten' in Suriname te steunen. Dit bevestigt directeur A. Testa van het GVB. Testa schaart de handeling onder “de vele merkwaardige dingen die zich afspelen bij het GVB”.

De SPS, die begin jaren negentig 100.000 gulden subsidie kreeg van de gemeente Amsterdam en daarvoor nooit financiële verantwoording aflegde, vraagt 43.694 gulden extra van de gemeente om haar schulden te dekken. Een deel van de SPS-activiteiten is door Tjon A Ten gefinancierd met de 27.626 gulden van het GVB. Verder moet hij nog 16.000 gulden betalen aan het Alkmaarse vervoerbedrijf Jos Steeman. Steeman heeft Tjon A Ten anderhalf jaar lang aanmaningen gestuurd om het bedrag terug te vorderen. Hij wil Tjon A Ten voor de rechter dagen, omdat die als secretaris van SPS hoofdelijk aansprakelijk is voor schulden. Dit omdat de SPS nooit is ingeschreven bij de kamer van koophandel.

Wethouder Krikke (Economische Zaken) heeft al laten weten dat ze de schuld van 43.694 gulden van SPS niet zal afbetalen. Testa verwacht het geld wel terug, maar zegt de commissievergadering op 2 september af te wachten, waarin Tjon A Ten ter verantwoording wordt geroepen. L. Balai, PvdA-raadslid, vindt de handelwijze van Tjon A Ten “niet in de haak”. Ook D66-raadslid E. de Jong is van mening dat het “niet deugt”. Ze zullen op 2 september “bonnen eisen” van Tjon A Ten om de besteding van 143.000 gulden te verantwoorden. De Jong: “Anders heeft hij een probleem.”