ACTUALITEITEN

Netwerk. Onder andere een reportage over het omstreden volksvermaak in Spanje om stieren door de straten van dorpen en steden te jagen. Tijdens deze zomerfeesten raken hierbij veel stieren gewond. Al jaren probeert de dierenbescherming hieraan een einde te maken. Tot nu zonder resultaat. Ned.1, 20.26-21.02u.

Nova. Aandacht voor onder meer allochtone studenten die lid worden van vooral eigen verenigingen. Ned.3, 22.36-23.11u.

DOCUMENTAIRES

Take this heart. Amerikaanse documentaire over drie kinderen die een thuis hebben gevonden bij Tess Thomas, een door de overheid betaalde pleegmoeder, nadat hun verblijf in een aantal opvangtehuizen op niets uitliep. Ned.3, 19.32-20.37u.

Zuflucht Wildnis. In het zeebra-gestreepte vliegtuigje Fox Zulu Sierra van het Frankfurter Zoologischen Gesellschaft voert bioloog Markus Borner vluchten uit boven de Serengeti in Tanzania om het wildbestand te controleren. Duitsl.1, 20.15-21.00u.

On Jupiter. Amerikaanse populair-wetenschappelijke documentaire over de planeet Jupiter, met opnamen van waarnemingen van de ruimteverkenner Galileo. Ned.2, 21.00-21.50u.

Document: Vissers op de vlucht. Vlaamse vissers vluchtten tijdens de Duitse invasie in België in 1940 naar Engeland omdat hun oorspronkelijk, de Franse havens, te gevaarlijk bleek. Na de bevrijding keerden de vissers en hun familie terug naar België; het afscheid bleek niet gemakkelijk. BRTN2, 21.00-21.49u.

DRAMA

Charlotte Sophie Bentinck. Sobere Nederlandse televisieserie van Ben Verbong naar het boek Mevrouw Bentinck van Hella Haasse, over het heftige liefdesleven van Charlotte Sophie Bentinck (1715-1800). Met o.a Ellen Vogel. BRTN2, 21.50-22.41u.

AMUSEMENT

Villa Felderhof. Deze keer zijn in de villa aan de Côte d'Azur Cri Stellweg en Gordon te gast. Ned.1, 21.10-22.06u.

MUZIEK

Lohengrin. In drie delen uit te zenden registratie van de opera Lohengrin van Wagner, in een scenario van Werner Herzog, door koor en orkest o.l.v. Peter Schneider. Solisten o.a.: Paul Frey, Cheryl Studer, Ekkehard Wlaschiha en Gabriele Schnaut. Duitsl.2, 0.20-1.25u.

Classic Albums. Tot slot aandacht voor Rumours van Fleetwood Mac uit 1977, waarvan 25 miljoen albums wereden verkocht. Beelden van studio optredens en gesprekken met de bandleden. BBC1, 0.20-1.25u.

KUNST

Shakepeare's Globe. Reportage over de bouw van een theater op de South Bank van de Thames, op de plaats waar Shakespeare's Globe Theater ooit stond. De vervulling van een droom van filmregisseur Sam Wanamaker. BBC2, 20.25-21.20u.

FILM

. Robin Hood: Prince of Thieves (Kevin Reynolds, 1991, VS). Indiana Jones-versie van een aan het mondiale groene bewustzijn aangepaste legende had ook 'Dances with Wolves 2' kunnen heten, als zijn de 'merry men' van Sherwood Forest natuurlijk geen Sioux-Indianen. Titelrol van Kevin Costner. Met Mary Elizabeth Mastrantonio als romantic interest. BBC1, 19.05-21.20u.

. Off mineur (Ramón Gieling, 1966, Nederland). Vorig jaar geforceerd in de bioscoop uitgebracht tv-drama reconstrueert de laatste drie weken van de relatie tussen de uitgebluste trompettist Gijs Scholten van Aschat en zijn razende vrouw Katelijne Verbeke. Soms pijnlijke observaties van wanhopige affectieve onmacht. Fabuleuze bijrol van Hans Croiset als weerzinwekkende profiteur. Ned.3, 20.28-21.28u.

Gunmen (Deran Sarafian, 1994, VS). Buddy-film annex actiethriller met komische inslag. New-Yorkse rechercheur Mario Van Peebles dwingt de hulp af van gedetineerde Christopher Lambert bij zoektocht naar in Zuidamerikaans land verborgen drugsgeld. SBS6, 20.30-22.05u., onderbroken door reclame.

. Some Like It Hot (Billy Wilder, 1959, VS). Fameuze komedie-klassieker. Werkloze muzikanten Jack Lemmon en Tony Curtis ontpoppen zich in travestie tot begerenswaardige leden van damesorkest van Marilyn Monroe. BBC2, 21.20-23.15u., zwart-wit.

9 Weeks (Adrian Lyne, 1986, VS). Damesbladfilm annex modieuze Roodkapje-variant vertelt in geuren en kleuren over de stormachtige verhouding van Kim Basinger met schatrijke makelaar Mickey Rourke die voorliefde vertoont voor sado-masochistische spelletjes. Duitsl.2, 22.15-0.05u. en 2.25-4.15u., nagesynchroniseerd.

. Creator (Ivan Passer, 1985, VS). Flamboyante hoofdrol van Peter O'Toole is troef van bizarre, bij vlagen sentimentele komedie over een professor die zijn overleden vrouw probeert te klonen. Muriel Hemingway wil er wel een eicel voor afstaan. BRTN1, 22.55-0.37u.

. Muriel ou le temps d'un retour (Alain Resnais, 1963, Frankrijk/Italië). Zie film-vooraf. Ned.3, 23.11-1.07u., zwart-wit.

At the Circus (Edward Buzzell, 1939, VS). The Marx Brothers hadden hun bloeiperiode achter de rug toen zij deze komedie maakten. Een circus wordt voor een faillissement behoed en Groucho zingt 'Lydia the Tattooed Lady'. Ook met Margaret Dumont. Duitsl.1, 0.50-2.15u., zwart-wit, nagesynchroniseerd.

The Jokers (Michael Winner, 1967, Engeland). Londense jongelieden Michael Crawford en Oliver Reed besluiten, voor de grap, de Kroonjuwelen te stelen in charmante thriller-komedie. BBC1, 1.30-3.00u.

. Designing Woman (Vincente Minnelli, 1957, VS). Gregory Peck en Lauren Bacall charmeren in sophisticated komedie waarin sportverslaggever en mode-ontwerpster na de bruiloft moeite hebben zich aan elkaar aan te passen. Morgen, BBC2, 17.00-18.55u., zwart-wit.