Aandelenmarkt vindt aarzelend de weg omhoog

AMSTERDAM, 25 AUG. De Amsterdamse effectenbeurs herstelde zich vanochtend ferm van de inzinking van afgelopen vrijdag, toen de graadmeter van koersen, de AEX beursindex, 3,4 procent verlies leed. Angst voor een Duitse renteverhoging dreef de aandelenmarkten toen rap omlaag.

AMSTERDAM De omzetten waren vanochtend volgens een handelaar beperkt, met uitzondering van de aandelen van publiekslieveling ABN Amro die zich als enige van de hoofdfondsen in een wat grotere belangstelling mocht verheugen. Bij de opening pakte de graadmeter van de beurs rap vijfentwintig punten winst. De positieve ontwikkeling was vooral te danken aan de draai die Wall Street vrijdag maakte van een fors verlies naar een min van slechts enkele punten.

Amsterdam miste de omzet van Londen, een belangrijke draaischijf van Brits en Amerikaans beleggingskapitaal. Londen was dicht wegens een vrije dag. Amsterdam profiteerde nog mee van van de opluchting van vrijdag, toen de Dow Jones beursindex een tussentijds verlies van 177 punten tegen het slot van de handel kon beperken tot slechts zes punten.

Positief werkten vandaag in Amsterdam ook het herstel van de dollar en wat koopsignalen van de optiebeurs. Van een stabiele ontwikkeling was echter geen sprake. “De markt is zoekende”, aldus een handelaar. De beursindex ging weliswaar snel met ruim twee procent winst van start, maar aan het begin van de middag was de stijging gehalveerd. De AEX beursindex stond toen op een stand van 928,16, bijna tien punten hoger dan vrijdag.

De dollar wist zich op de internationale wisselmarkten in het Verre Oosten en Europa enigszins te herstellen van de ferme daling van vrijdag. De Amerikaanse munteenheid veerde een cent op van 2,0445 naar 2,0540 gulden.

Valutahandelaren noemen de dollar overigens nog steeds kwetsbaar voor renteperikelen in Duitsland. De president van de Zwitserse centrale bank Meijer stelde vandaag dat vooral in Zwitserland en Duitsland de dure dollar de inflatie omhoog dreigt te duwen. Het Britse pond noteerde vanochtend 3,2920 gulden tegen 3,2850 vrijdag.

Enkele van de grote fondsen lieten in Amsterdam aardige koerssprongen zien. Zo was Aegon onder invloed van de vrijdag uitgesproken verwachting dat de winst per aandeel dit jaar 25 procent zal stijgen 5,50 gulden hoger op 161,60 gulden. Vrijdag was Aegon met een minimaal verlies van een dubbeltje gesloten, terwijl concurrenten hele guldens van hun koers zagen afgaan.

Heineken werd 6 gulden duurder op een niveau van 337 gulden en Oce´ pakte 4,60 gulden koerswinst op 252,50 gulden. Philips, een van de grote verliezers afgelopen vrijdag, was in herstel en steeg met 2,60 gulden tot 153,10 gulden.

TOKIO Op de Japanse effectenbeurs was de richting zoek. De Nikkei beursindex ging zonder overtuiging omhoog en omlaag, met fluctuaties van ongeveer 100 punten. Uiteindelijk sloot de beursgraadmeter in Tokio zes punten hoger op 18.656,17 punten.