16 Horsepower

16 Horsepower: Low Estate. A &M Records.

De duivel zit David Eugene Edwards op de hielen. In de stem van de zanger van het Amerikaanse 16 Horsepower klinkt angst, wanhoop, maar ook een verbeten woede: mij zal hij niet krijgen. Edwards is een gelovig en bezeten mens, die zijn intense teksten over Goed en Kwaad, God en de duivel, zinderend zingend en indringend jammerend brengt.

Vorig jaar verscheen Sackcloth 'N' Ashes, het debuut van 16 Horsepower dat opviel door de gedreven voordracht van Edwards en het volstrekt eigen geluid van de groep. Die mengeling van traditionele folk, gospel, punk en gitaarrock is op de nieuwe cd Low Estate verder uitgewerkt. Daarbij is het instrumentarium ongebruikelijk: Edwards speelt banjo, accordeon en bandoneon (een knopaccordeon), de andere leden spelen viool, cello en bas naast popinstrumenten als gitaar en drums.

Sommige songs zijn plechtig, andere ingetogen, waarbij telkens een broeierige spanning heerst, die de groep zo nu en dan ontlaadt in uitbundige, wilde nummers. In vergelijking met het debuut hebben de songs meer reliëf, waardoor Edwards' intenties en intensiteit duidelijker overkomen.

    • Sietse Meijer