Volleyballers warmen zich in Groningen op voor EK

GRONINGEN, 23 AUG. De kwalificatiestrijd voor het WK volleybal is voor de Nederlandse ploeg een goede opwarmer voor het Europees kampioenschap dat over twee weken in eigen land wordt gespeeld. De Nederlandse mannen zetten gisteravond in Groningen de eerste stap naar een plaats bij de WK-eindronden. De ploeg van bondscoach Toon Gerbrands versloeg in de Martinihal Kroatië duidelijk met 3-0, setstanden 15-7, 15-1 en 15-6.

Nederland zal weinig moeite hebben om zich te kwalificeren. Er doen in Groningen vier ploegen mee äfgezien van Nederland en Kroatië ook nog Duitsland en Oekraïne ën daarvan gaan de nummers een en twee volgend jaar naar Japan.

Het is op zich vreemd dat Nederland als olympisch kampioen en nummer twee van het laatste WK kwalificatieduels moet spelen. Maar de wil van de Internationale Volleybal Federatie is wet. Voor voorzitter Acosta, de ijdele Mexicaan, tellen titels en aanzien niet. Daarom stapte de FIVB af van het systeem om bepaalde landen een beschermde status te geven of de continentale kampioenschappen als kwalificatie te laten gelden.

Net zoals Kroatië gisteren zullen ook Duitsland en Oekraïne de ploeg van Gerbrands niet in de problemen kunnen brengen. “Maar het zijn geen landen zoals Liechtenstein in het voetbal”, zei speler Bas van de Goor in de aanloop. “We zullen hier al scherp moeten zijn”, meldde de bondscoach vooraf. In zijn achterhoofd beschouwt hij de ontmoetingen echter wel als een lachertje.

Voor Gerbrands was het duel tegen Kroatië in zoverre nuttig dat de teruggekeerde spelverdeler Peter Blangé de gelegenheid kreeg wedstrijdritme op te doen. De nieuwe ploeggenoot van de inmiddels als international afgezwaaide Ron Zwerver bij het Italiaanse Treviso liet in de zomer de World League-cyclus lopen. Tijdens de oefenserie in Brazilië onlangs maakte hij zijn rentree. Blangé loste toen Latuhihin als eerste spelverdeler af.

Bondscoach Gerbrands kon ontspannen vanaf de bank toekijken. Na anderhalf uur prijkte er 3-0 op het bord. En die setstanden worden voor Gerbrands ook in de komende twee duels verwacht. “We hebben niet voor niets zoveel klasse.”