VN-embargo tegen Irak lekte olie

ROTTERDAM, 23 AUG. Irak heeft het embargo van de Verenigde Naties met illegale olie-export fors overtreden, zeggen deskundigen van het Internationaal Energie Agentschap (IEA) in Parijs. Irak produceerde in feite 1 miljoen vaten olie per dag, in plaats van de 500.000 vaten die officieel door het IEA werden gerapporteerd.

In een vertrouwelijk rapport van het IEA staat dat Irak tot het derde kwartaal van vorig jaar tot 500.000 vaten olie per dag op de wereldmarkt extra wist te verkopen. Er werd met tankauto's via Jordanië en Iran en met tankschepen naar Dubai gesmokkeld.

Iran heeft mogelijk medewerking verleend: de gesmokkelde olie op deze route werd in de Iraanse quota van de Organisatie van olie-exporterende landen (OPEC) “meegenomen”.

Amerikaanse oorlogsschepen die in de Golf het VN-embargo controleren, hebben herhaaldelijk kleine tankers opgebracht die illegaal Iraakse olie naar Dubai brachten. Die smokkelactiviteiten werden consequent aan de Verenigde Naties gemeld, maar dat het zoveel was als het IEA nu rapporteert is nooit bekendgemaakt.