Vinding bespaart op kosten mobiele hijskranen

ETTEN-LEUR, 23 AUG. Met een nieuw procédé verwacht ir. P. Stoof van Stotra uit Etten-Leur de gebruikskosten van grote mobiele hijskranen met een derde tot zelfs een kwart terug te kunnen brengen.

In samenwerking met Mammoet Transport heeft hij een systeem ontwikkeld waarbij delen van de hijskraan in normale containers worden vervoerd. De containers worden op de plaats van bestemming voor het contragewicht gevuld met stenen, zand, water of welk ander materiaal ook.

Stoof zegt dat de kostenbesparing van dit systeem enorm is. De conventionele grote mobiele kranen, zowel die over land als over water gaan, moeten namelijk via speciale transporten de wereld over. Dat is tijdrovend en duur. “De tijd dat zo'n kraan werkelijk hijst is ten opzichte van de periode dat je hem kwijt bent maar enkele procenten. Veruit de meeste tijd heb je nodig voor het vervoer en het op- en afbreken”, zegt Stoof. (ANP)